In memoriam Erik Herber (1969-2020)

29 januari 2020

Na een ziekbed van ruim een jaar is Erik Herber vorige week overleden. Erik was universitair docent Recht en Samenleving van Japan bij de faculteit Geesteswetenschappen en heeft jarenlang onderwijs voor het Van Vollenhoven Instituut verzorgd. Hij deed dat met groot enthousiasme en was zeer geliefd bij studenten. Als onderzoeker had hij een uitstekende reputatie; afgelopen jaar kwam zijn boek over de rol van gewone burgers en experts in het Japanse strafrechtssysteem nog uit – de drukproeven heeft hij gecorrigeerd voor hij aan de eerste chemokuur en bestraling begon.

Maar bovenal was Erik een geweldig fijne vriend en collega: hulpvaardig, vriendelijk, scherpzinnig, en oprecht geïnteresseerd in de ander. Tot op het einde vroeg hij altijd eerst hoe het met jou ging – en hij wilde daar echt antwoord op krijgen voor hij over zijn vrouw, zijn kinderen, en ten slotte over zichzelf sprak. De collega’s van het Van Vollenhoven en alle anderen in de faculteit die Erik hebben gekend, zullen hem zeer missen.