Sociaal

Oproep: bedenk creatief project/kunstwerk over vrijheid en/of de Tweede Wereldoorlog

18 februari 2020

In 2020 is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog in Nederland eindigde. De Universiteit Leiden staat tijdens een speciale herdenkingsbijeenkomst op 4 mei stil bij de oorlog en de slachtoffers en het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Met een open call nodigen we studenten uit bij te dragen aan deze bijeenkomst.

De oproep

Studenten worden uitgenodigd om (ideeën voor) creatieve projecten in te sturen die reflecteren op (academische) vrijheid en/of de Tweede Wereldoorlog. Iedere artistieke vorm (bijvoorbeeld film, fotografie, installaties, korte verhalen, schilderijen) is toegestaan, zolang het gerealiseerd kan zijn en gepresenteerd kan worden op 4 mei in het Academiegebouw. De presentatie van het project mag maximaal 20 minuten duren.

Onderwerpen

De projecten kunnen bijvoorbeeld gaan over: de academische vrijheid onder druk (heden en verleden), de waarde van herdenken, oorlogsbiografieën, persoonlijke verhalen en gebeurtenissen, de impact en nasleep van oorlog en vervolging. Je mag zowel een intellectuele, als een persoonlijke of biografische invalshoek kiezen. Studenten worden sterk aangemoedigd om vanuit een contemporaine invalshoek of contemporain perspectief te werken.

Deadline voor inzendingen

De deadline is 15 april 2020. Mail naar: uurvanherinnering@leidenuniv.nl
De winnaar wordt gekozen voor de Commissie ‘Uur van herinnering’, die ondersteund zal worden door een gevestigd kunstenaar.

De herdenkingsbijeenkomst

Tijdens de bijeenkomst op 4 mei in het Academiegebouw zal ook de eerste ‘herinneringslezing’ worden gehouden door de Leidse historicus Ethan Mark. Daarnaast is er een herdenkingsmoment van en door een student, en de presentatie van de winnaar van de ingestuurde creatieve projecten/kunstwerken. De bijeenkomst vindt plaats van 14.30 tot 15.30 uur.