ICT

Belangrijk! Beveilig nu je thuiscomputer in 4 stappen

2 april 2020

We werken massaal vanuit huis, maar niet al onze thuiswerkcomputers beschikken over de nodige updates. Daarom zijn we extra kwetsbaar voor cyberaanvallen. Hackers weten dat, en speuren intensief het internet af, op zoek naar zwakke plekken in de beveiliging van netwerken. Zelfs ziekenhuizen zijn doelwit.

Update je computer

De corona-uitbraak vraagt om de gezamenlijke verantwoordelijkheid en solidariteit van ons allemaal. Beveilig daarom nu je thuiscomputer in 4 stappen, want één virus is meer dan genoeg.

Ondersteuning helpdesk

Heb je vragen over je thuiswerkplek? Of kom je er zelf niet uit? Neem contact op met de ISSC-helpdesk. Zij zijn er om je te helpen veilig thuis te werken. Ze kijken mee wat er voor jouw thuiswerkplek nodig is, en ondersteunen en adviseren je graag.

Windows XP of Windows 7

Werk je met Windows XP of Windows 7? Neem dan meteen contact op met de ISSC-helpdesk.

Met welke versie van Windows werk ik?

Microsoft en Apple beveiligen hun besturingssystemen voortdurend tegen hackers en cybercriminelen. Daarvoor brengen ze updates uit. Voor hun oude systemen doen ze dat niet meer, waardoor die minder goed beschermd zijn. Dat betekent, dat virussen en hackers makkelijk je computer en het universiteitsnetwerk binnen kunnen komen, zelfs als je anti-virussoftware hebt geïnstalleerd.

Up-to-date besturingssysteem

Om jezelf en de universiteit te beschermen is het belangrijk:

1. dat je met Windows 10/ Mac OS High Sierra of nieuwer werkt
  2. dat je de nieuwste beveiligingsupdates installeert
  Welk besturingssysteem heb ik? Minimaal nodig voor veilig werken universiteit  Wat is de laatste update?
Windows Kijk hier Windows 10 Ga naar laatste update
Windows ISSC werklaptop Kijk hier Windows 10 Ga naar laatste update
Mac Kijk hier MacOS 10.13 (High Sierra) Ga naar laatste update

Geen up-to-date besturingssysteem?

Werk je met Windows 7? Via Surfspot.nl schaf je voor € 4,99 een Windows 10-upgrade aan. De ISSC-helpdesk ondersteunt je graag als je problemen hebt met installeren.

Laptop te oud voor updates

Is je computer of laptop te oud om Windows 10 te kunnen draaien? Neem dan contact op met de ISSC-helpdesk.

Antivirussoftware:

• helpt te voorkomen dat je schadelijke bestanden downloadt
  • houdt hackers buiten je netwerk
  • voorkomt dat je onveilige websites bezoekt

Zorg dus voor een werkend, bijgewerkt en goed antivirusprogramma.

ISSC werklaptop

De laptop van je werk heeft al een anti-virusprogramma. Als je linksonder bij de zoekoptie (het vergrootglas) virus intoetst kom je op “virus- en bedreigingsbeveiliging”. Daar zie je het geïnstalleerde antivirusprogramma.

Antivirussoftware eigen computer

Werk je op je eigen computer? Surfspot heeft een groot aanbod aan antivirusprogramma’s die je tegen een gereduceerde prijs kunt aanschaffen. Log in op Surfspot met je ULCN-account.

Als je zonder wachtwoord kunt inloggen op een wifinetwerk, is het niet veilig en kan je er voor je werk geen gebruik van maken. Wat doe je als je tóch verbinding met internet wilt maken?

Beveilig je thuisnetwerk

Beveilig je wifi thuis met een WPA2-wachtwoord. Dat doe je via je router. Lees hier meer, of neem contact op met je internetprovider. Op je router pas je het standaard (en dus makkelijk te kraken) wachtwoord aan. Tips voor sterke wachtwoorden vind je hier.

Installeer een VPN

Een VPN (virtual private network) leidt je internetactiviteiten door een versleutelde 'tunnel', een maakt bij elke verbinding en nieuw IP-adres aan. Daardoor ben je als gebruiker beter beschermd en anoniem. Installeer een VPN, zoals eduVPN, om veilig te internetten op een (openbaar) wifinetwerk.

Helpdesk

Heb je hulp nodig? Neem contact op met de ISSC-helpdesk.

Als er verouderde versies van programma’s op je computer staan, dan kunnen hackers of andere kwaadwillenden die gebruiken voor een digitale aanval. Zorg daarom dat je minstens elke maand je programma's bijwerkt.

Werklaptop

Heb je een werklaptop? Normaal worden de updates geplaatst als je verbinding maakt op de universiteit. Als je thuiswerkt, moet je handmatig de software bijwerken.

Bijwerken van programma's op je Windows-computer

Ga naar de helpdesk portal voor een instructie voor software-updates.

Bijwerken

Bijwerken van programma's op je Mac

Ga naar de Mac-website voor het updaten van je software.

Bijwerken