Voorkom boetes: houd afstand als je naar buiten gaat

24 april 2020

Ga je samen met anderen naar buiten? Houd dan steeds minimaal 1,5 meter afstand van elkaar. Als je dat niet doet, riskeer je een boete.

Let op: dit geldt ook voor huisgenoten! Volgens de noodverordening van de gemeente Leiden vormen studenten géén huishouden en vallen zij dus niet onder de uitzondering op deze regel.

Vragen en antwoorden gemeente Leiden

Op de website van de gemeente Leiden vind je meer informatie over wat de coronamaatregelen voor jou als student betekenen. De belangrijkste vragen en antwoorden zetten we voor je op een rij:

Vormen studenten in een studentenhuis een gezamenlijk huishouden?
Nee, studenten vormen geen gezamenlijke huishouding als bedoeld in de noodverordening.

Mag ik in mijn studentenhuis samenzijn met mijn huisgenoten?
Ja, dat mag, maar vermijd zoveel mogelijk sociale contacten. Houd ook hier zo veel mogelijk afstand van elkaar, waar mogelijk 1,5 meter.

Mag ik bezoek ontvangen in mijn studentenhuis?
De overheid adviseert om sociale contacten te vermijden. Het is toegestaan om maximaal drie bezoekers tegelijk te ontvangen en daarbij te allen tijde 1,5 meter afstand houden.

Mogen studenten als groep op de stoep voor hun huis zitten?
De stoep behoort tot de openbare ruimte. Hier geldt voor groepen van 3 personen of meer de vereiste afstand van 1,5 meter tot elkaar. Aangezien studenten in de noodverordening niet worden aangemerkt als gezamenlijke huishouding, moeten ook zij zich in de openbare ruimte aan de 1,5 meter afstand houden. In studentenhuizen mag je binnen bij elkaar zijn, buiten alleen met 1,5 meter afstand tot elkaar. Toon gezond verstand en beperk het aantal personen waarmee je buiten bent.