Onderwijs

Bericht voor BA3 studenten: wat betekent verzachting van de harde knip voor jou?

29 mei 2020

De Universiteit Leiden heeft onlangs bekendgemaakt dat er voor veel masteropleidingen in 2020-2021 sprake is van een versoepeling van de zogenaamde ‘harde knip’ tussen bachelor- en masteropleidingen. Bij jouw faculteit is er gekozen voor twee varianten: ‘1 maand respijt óf 1 jaar respijt’ (de zogenaamde zachte knip). Onder welke variant een bepaalde masteropleiding valt, hangt af van de gestelde toelatingscriteria en selectieprocedure. Dit nieuwsbericht is hierover op 15 mei op de website geplaatst.

1 maand of 1 jaar respijt

Voor de volgende masterrichtingen geldt:
1 maand de tijd om bachelor af te ronden door opdrachten en eindwerkstuk alsnog in te leveren, uiterlijk maandag 28 september 2020.

• ResMA African Studies
  • ResMA Arts and Culture
  • ResMa Asian Studies
  • MA Asian Studies (120 EC)
  • ResMA Classics and Ancient Civilizations
  • MA Europaeum Programme European History and Civilisation (track in de MA History)
  • MA European Politics and Society
  • ResMA History
  • MA International Relations
  • ResMA Latin American Studies
  • ResMA Linguistics
  • ResMA Literary Studies
  • ResMA Middle Eastern Studies

Voor de volgende masterrichtingen geldt:
1 jaar de tijd om de bachelor af te ronden, uiterlijk vóór 31 augustus 2021. Aanvullende eis: indien het BA-eindwerkstuk onderdeel is van de 15 EC BA vakken die nog niet behaald zijn, moet het eindwerkstuk voltooid zijn voordat de student de MA-thesis begint te schrijven. Deze voorwaarde zal worden opgenomen in de OER.

• African Studies
  • Arts and Culture
  • Asian Studies (60 EC)
  • Classics and Ancient Civilizations
  • History (excl. Europaeum Programme)
  • Latin American Studies
  • Linguistics
  • Literary Studies
  • Media Studies, incl. Journalistiek en Nieuwe Media
  • Middle Eastern Studies
  • Neerlandistiek
  • North America Studies
  • Philosophy (60 en 120 EC)
  • Russian and Eurasian Studies
  • Theology and Religious Studies

Voor premasterstudenten geldt de versoepeling van de harde knip ook: zij mogen met 15 EC aan openstaande bachelorvakken instromen in de master. Als het BA-eindwerkstuk onderdeel is van de premaster dan moet die dit collegejaar afgerond zijn. Met andere woorden, het eindwerkstuk valt voor premasterstudenten niet onder de 15 EC uitstelregeling.

Opleidingsbesturen BA-opleiding werken uit

De besturen van de BA-opleidingen overleggen nu met docenten en studiecoördinatoren wat de consequenties zijn van de maatregelen, aan de hand van de gegeven uitgangspunten. Dit betreft ook het minoronderwijs. Vervolgens zal de opleiding hierover de eigen BA3-studenten informeren: Wat betekent dit voor jouw opleiding?

Studieadvies: probeer toch tijdig je bachelor af te ronden

De regeling geeft je enige speling, maar het combineren van een masteropleiding met studieonderdelen uit de bacheloropleiding kan best pittig zijn. We raden je daarom aan om -als het mogelijk is- je bacheloropleiding tijdig af te ronden.

Van je opleiding ga je dus meer hierover horen. Houd je e-mail en andere informatiekanalen goed in de gaten.