Facilitair

Veelgestelde vragen over de rookvrije universiteit

29 juni 2020

Waarom wordt de universiteit rookvrij?

Wettelijk bepaald is dat (e-)roken verboden is op alle hogeronderwijsinstellingen vanaf 1 augustus 2020. Roken en meeroken zijn de belangrijkste bronnen van gezondheidsverlies in Nederland. Universiteit Leiden vindt het belangrijk om iedereen een gezonde leer- en werkomgeving te bieden. Daarnaast past dit binnen de ambities van de universiteit, dat deel uitmaakt van het Healthy Universities netwerk.

Wat verandert voor mij?

In de praktijk betekent het dat je niet meer mag roken op het universiteitsterrein en dat rookfaciliteiten verwijderd worden. Borden en tegels herinneren je eraan dat het terrein rookvrij is.

Wat kan ik doen als roker om anderen niet tot last te zijn?

Let erop dat je op universiteitsterrein geen (e-)sigaret aansteekt. Wij adviseren rokers om de benen te strekken door een ommetje te maken. Als je wordt aangesproken door een handhaver, volg je zijn of haar instructies op.

Hoe stop ik met roken?

Als je graag wil stoppen met roken maar wel wat hulp kunt gebruiken, kijk dan eens op ikstopnu.nl, rookvrijookjij.nl of neem contact op met je huisarts. Vanaf dit jaar brengen zorgverzekeraars geen eigen risico meer in rekening voor programma’s die helpen om te stoppen.