Toestemming nodig voor studiegerelateerde activiteiten in het buitenland

3 juli 2020

Alle exchange programma’s voor het 1e en 2e semester van collegejaar 2020-2021 zijn in verband met het coronavirus geannuleerd. Studenten mogen vooralsnog tot het eind van collegejaar 2020-2021 niet naar het buitenland reizen voor studiegerelateerde activiteiten. Als je plannen hebt om vóór die tijd buiten een uitwisselingsprogramma om naar het buitenland te gaan voor je studie, bijvoorbeeld voor veldonderzoek, een stage of een summer school, kan de universiteit je hiervoor in zeer uitzonderlijke gevallen toestemming geven.

Op eigen risico

Ook als je toestemming krijgt dien je je te realiseren dat je op eigen risico gaat. Dat betekent dat je geen beroep kunt doen op financiële bijstand door de Universiteit Leiden, ook niet als je vanwege het coronavirus met spoed moet of wil terugkeren naar Nederland (repatriëring). De meeste reisverzekeringen vergoeden ook geen repatriëringskosten bij repatriëring als gevolg van COVID-19. Je bent dus zelf  verantwoordelijk voor alle kosten.

Alleen groene en gele gebieden

Je kunt in principe alleen toestemming aanvragen voor gebieden met een groene of gele kleurcode volgens het reisadvies van de Nederlandse overheid. Bekijk welke kleur jouw bestemming heeftEr kan een uitzondering worden gemaakt voor een land met kleurcode oranje als:

• dat land je thuisland is, of
  • uit het reisadvies kan worden opgemaakt dat de oranje kleurcode alleen is afgegeven omdat het betreffende land reisrestricties heeft ingesteld voor reizigers uit Nederland omdat het aantal besmettingen in Nederland is toegenomen.

Reizen naar rode gebieden is nooit toegestaan.

Toestemming aanvragen

Voor je aanvraag heb het volgende nodig:

1. Schriftelijke goedkeuring van je examencommissie.
  2. Als je naar een gastinstelling gaat: een schriftelijke verklaring van de instelling, waarin staat:
    • dat je toestemming hebt voor je studieactiviteiten
    • welke maatregelen t.a.v. het coronavirus bij de instelling van kracht zijn
    • hoe de instelling zorgt voor jouw welzijn en veiligheid

Je kunt deze documenten als bijlage toevoegen bij het aanvraagformulier waarin je je verzoek motiveert, en informatie geeft over de situatie ter plekke, zoals de bereikbaarheid van het dichtstbijzijnde vliegveld of andere terugreismogelijkheden en de lokaal aanwezige medische zorg en infrastructuur.

Na ontvangst van je aanvraag zal contact worden opgenomen met jouw facultair begeleider (je buitenlandcoördinator, stagebegeleider of studieadviseur) om nogmaals te verifiëren of de faculteit jouw buitenlandverblijf steunt. Zorg er dus voor dat je je aanvraag van te voren hebt afgestemd.

Ga niet zonder toestemming!

Als je zonder toestemming naar het buitenland gaat voor je studie, krijg je geen studiepunten en maak je geen aanspraak op een beurs of andere vormen van financiële ondersteuning.

Van het buitenland naar Nederland

De adviezen die de Nederlandse overheid geeft voor reizigers die terugkeren naar Nederland, zijn voor studenten van de Universiteit Leiden verplicht. Als de overheid adviseert om na terugkomst 14 dagen thuis te blijven, is het niet toegestaan om binnen die 14 dagen fysiek op de universiteit te verschijnen.

Laatste update: 5 oktober 2020