Toestemming nodig voor studiegerelateerde activiteiten in het buitenland

19 mei 2021

Volgens de laatste versoepelingen van de coronamaatregelen mag je weer voor studiegerelateerde activiteiten naar landen gaan die code groen of geel hebben volgens het reisadvies van de Nederlandse overheid. In twee uitzonderlijke gevallen kun je toestemming vragen om naar oranje gebieden te reizen. Reizen naar landen met kleurcode rood is nooit toegestaan.

Op eigen risico

Wees je ervan bewust dat je op eigen risico gaat. Dat betekent dat je geen beroep kunt doen op financiële bijstand door de Universiteit Leiden, ook niet als je vanwege het coronavirus met spoed moet of wil terugkeren naar Nederland (repatriëring). De meeste reisverzekeringen vergoeden ook geen repatriëringskosten bij repatriëring als gevolg van COVID-19. Je bent dus zelf  verantwoordelijk voor alle kosten.*

* Mogelijk wordt er een uitzondering gemaakt voor activiteiten in het buitenland die verplicht onderdeel van je studie zijn.

Alleen groene en gele gebieden

Je mag in principe alleen naar gebieden met een groene of gele kleurcode volgens het reisadvies van de Nederlandse overheid. Bekijk welke kleur jouw bestemming heeft.

Toestemming aanvragen voor oranje bestemming

De universiteit kan alleen in de volgende twee gevallen eventueel toestemming geven voor een reis naar een land met kleurcode oranje:

• De bestemming heeft alleen code oranje omdat er quarantainemaatregelen gelden voor inkomende reizigers - dus niet vanwege andere onveilige omstandigheden. (Dit moet blijken uit de letterlijke tekst van het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.)
  • De bestemming is je thuisland en je bent daar al.

Wanneer?

Vraag 4 weken voor je vertrek toestemming aan.

Hoe?

• Regel schriftelijke goedkeuring voor je studiegerelateerde activiteit vanuit je opleiding. Die heb je nodig voor je aanvraag.
  • Vul het aanvraagformulier in.
  • Je krijgt binnen 10 dagen een reactie.
  • Als je verzoek wordt afgewezen, kun je daar geen bezwaar tegen maken.

Ga niet zonder toestemming!

Als je zonder toestemming naar het buitenland gaat voor je studie, krijg je geen studiepunten en maak je geen aanspraak op een beurs of andere vormen van financiële ondersteuning.

De adviezen die de Nederlandse overheid geeft voor reizigers die terugkeren naar Nederland, zijn voor studenten van de Universiteit Leiden verplicht. Als de overheid adviseert om na terugkomst 10 dagen thuis te blijven, is het niet toegestaan om binnen die 10 dagen fysiek op de universiteit te verschijnen.

Laatste update: 18 mei 2021