Universiteit Leiden

nl en

Sociaal

UAF zoekt studentmentoren voor het komende studiejaar

3 juli 2020

UAF / Sahar Jahish

Wil jij studentmentor worden van een gevluchte student? Voor het komend studiejaar is het UAF op zoek naar 80 studentmentoren die zich willen inzetten voor een medestudent met een vluchtelingachtergrond.

Voor startende studenten is de stap naar het hoger onderwijs best wennen en dat geldt zeker ook voor studenten die hier als vluchteling zijn gekomen. Velen van hen hebben in het eerste studiejaar behoefte aan een studentmentor die helpt om wegwijs te worden op de onderwijsinstelling, samen studieopdrachten voor te bereiden en een sociaal netwerk op te bouwen.  

Voor het komende studiejaar heeft het UAF plek voor 80 nieuwe studentmentoren. Vooral in de steden Den Haag, Leiden, Rotterdam, Delft, Groningen, Almere en Zwolle zijn nieuwe aanmeldingen welkom. Van de studentmentoren wordt verwacht dat zij gedurende negen maanden één à twee uur per week beschikbaar zijn voor hun 'mentee' 

Win-win 

Veel mentees ervaren al na enkele maanden een positieve verandering in hun Nederlandse taal, wennen sneller aan de Nederlandse onderwijscultuur en doen meer zelfvertrouwen op, wat bijdraagt aan een goede studiestart. De studentmentoren leren ook veel van de samenwerking. Zij verbreden hun blikveld, doen nieuwe inzichten op en vinden het vaak een verrijkende ervaring om een student met een andere culturele achtergrond te leren kennen. 

Het UAF doet de matching, begeleidt de mentorkoppels, faciliteert trainingen interculturele communicatie, organiseert intervisie voor mentoren en geeft praktische tips om het mentorschap tot een succes te maken. Belangstellende studenten kunnen zich tot en met september als mentor aanmelden via: uaf.nl/mentoring.

Op de foto: Twee verpleegkunde-studenten van de Hogeschool van Amsterdam, Sara en Shamsa (uit Somalië), kwamen via het mentoringprogramma met elkaar in contact en bleken dezelfde humor en interesses te hebben. Shamsa's taalvaardigheid ging met sprongen vooruit: 'Ik heb door Sara alleen maar achten en negens gehaald voor mijn opdrachten. Als ik haar niet had gehad, was het nooit zo goed gegaan.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.