Unieke kans: word deelnemer aan de masterclass van rechtbank Den Haag

22 oktober 2020

Rechtbank Den Haag biedt in de periode februari-maart 2021 aan maximaal acht studenten een unieke mogelijkheid om gedurende 8 dagen (verspreid over zes weken) de rechtbank van binnenuit te leren kennen. Wie zijn de mensen die daar werken? Hoe komen vonnissen tot stand? Wat is het geheim van de raadkamer?

Dat kun je zelf ervaren in twee van de zes rechtsgebieden van de rechtbank: strafrecht, bestuursrecht, civiel recht, belastingrecht, kanton en insolventies. Je zult (online) zittingen voorbereiden en bijwonen, aanwezig zijn bij raadkameroverleg en een bijdrage leveren aan de totstandkoming van een vonnis.

Het meeloopprogramma duurt acht dagen waarbij je twee dagen per week meeloopt met een rechter, een juridisch medewerker en/of stafjurist (vanwege de corona-maatregelen zal een deel van de activiteiten online plaatsvinden).

De startbijeenkomst is op 8 februari 2021 en de eindbijeenkomst op 25 maart 2021.

Voor wie?

De masterclass staat open voor alle derdejaars en vierdejaars bachelorstudenten Faculteit der Rechtsgeleerdheid (tenminste 120 EC behaald) m.u.v. de bachelor Criminologie.

Wat vragen we van je?

Er wordt van je verwacht dat je in de genoemde periode goed beschikbaar bent voor de rechtbankdagen en dat je beschikt over een goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid.

Wie zijn wij?

De Rechtspraak is er voor iedereen en heeft drie maatschappelijke functies: het berechten van strafbare feiten, het beslechten van geschillen en toezicht houden. Rechtbank Den Haag behandelt jaarlijks ruim 150.000 zaken en heeft een aantal bijzondere bevoegdheden. Als enige rechtbank in Nederland is zij bevoegd om zaken te behandelen op het gebied van Wet Internationale Misdrijven (WIM), het Intellectuele Eigendomsrecht (IE) en civiele zaken tegen de Staat. Vrouwe Justitia is kleurenblind, we doen ons werk ten dienste van de samenleving. We maken samen leven mogelijk. Daarom vinden we het ook belangrijk dat die samenleving zich in ons blijft herkennen. We zullen het samen moeten doen, samenleven en samenwerken, in al onze diversiteit.

Interesse?

Ben je geïnteresseerd in de rechtspraak? Grijp dan deze kans met beide handen aan! Stuur een motivatiebrief, CV en een recente cijferlijst met behaalde resultaten vóór 6 november 2020 naar m.l.fleer@law.leidenuniv.nl t.a.v. mevrouw M.L Fleer.

Benoem in je brief waarom jij een geschikte kandidaat bent en welke interessante, extra curriculaire maatschappelijke ervaring je hebt opgedaan. Je kunt je voorkeur voor twee rechtsgebieden aangeven.

Mocht je nu al weten een verhindering te hebben in de genoemde weken, vermeld dit dan in je brief. Eventuele vragen kun je sturen naar genoemd e-mailadres.

De gesprekken met de selectiecommissie vinden plaats op 16 en 17 november 2020.