Vacature: Mentoren gezocht voor eerste semester eerstejaars!

4 mei 2021

Omschrijving Vacature

Covid-19 heeft de universitaire wereld blijvend veranderd. Daarom hebben wij afgelopen jaar hoog ingezet op extra ondersteuning voor onze nieuwe studenten. Wegens groot succes en hoge waardering zetten we deze ondersteuning voort. Daarvoor zijn we bij de opleiding Bestuurskunde op zoek naar enthousiaste en betrokken studentmentoren voor de begeleiding van eerstejaars bachelorstudenten om ze vertrouwd te maken met de wereld van de universiteit, de studie en de stad, Den Haag.

Als studentmentor begeleidt je twee groepen van maximaal 15 eerstejaars studenten Bestuurskunde per groep. Jij vervult een voorbeeldrol en bent een eerste aanspreekpunt voor de leden van jouw groepen. Jij organiseert een vooropgezet online en offline (afhankelijk van de ontwikkelingen) programma, waar de focus ligt op het wegwijs maken binnen de Universiteit Leiden, het opbouwen van studievaardigheden en het welzijn van de studenten. Hiervoor werk je samen met een docenttutor, die bij verschillende bijeenkomsten in het programma aan zal sluiten. Daarnaast geef jij tips en uitleg over het omgaan met studeren, tentamens, systemen (als BrightSpace), de opleidingscultuur, keuzes verderop in de opleiding en het studentenleven. Je krijgt op al deze punten ondersteuning vanuit het team achter het mentoraat.

Profiel student mentor:

• (aanstaande) Tweedejaars of derdejaars Bestuurskunde bachelorstudent met goede studieresultaten en een sterke affiniteit voor de opleiding;
  • Beschikt over een positieve uitstraling, kunnen enthousiasmeren en motiveren;
  • Heeft goede communicatieve vaardigheden;
  • Is een organisatorisch talent, online en offline;
  • Is empathisch en hulpvaardig;
  • Ziet inclusie en diversiteit als kernwaarden;
  • Beschikt bij voorkeur over ervaring in het begeleiden van groepen (bijv. les of training geven bij sportverenigingen);
  • Staat ingeschreven bij de Universiteit Leiden, Bestuurskunde
  • Is in ieder geval beschikbaar tussen 1 augustus 2021 en 1 januari 2022, voor 3 tot 5 uur per week;
  • Heeft een geldige werkvergunning in Nederland of de mogelijkheid deze te krijgen.

Taken en verantwoordelijkheden:

• Organiseren en plannen van de mentorgroepbijeenkomsten;
  • Voorbereiden en voorzitten van de mentorgroep bijeenkomsten;
  • Enthousiasmeren van je mentorgroepen;
  • Het beantwoorden van praktische vragen van de groepsleden;
  • Ondersteuning van jouw mentorgroep bij het verbinden met de opleiding en faculteit;
  • Ondersteuning bieden aan de docenttutor voor de bijeenkomsten waar deze bij aanwezig is;
  • Aanspreekpunt voor studenten in je groepen, indien nodig, doorverwijzen naar de juiste ondersteuning, afdeling of procedure.

Wij bieden:

• Een trainingsprogramma waarin je competenties leert in het leiden van mentorgroepen;
  • Het opdoen van ervaring in begeleiding van groepen;
  • Toegang tot het netwerk van studentmentoren die elkaar kunnen ondersteunen en waar je van elkaar kan leren;
  • Compensatie volgens de CAO van de Universiteit Leiden, inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering.

Over het Instituut Bestuurskunde
Het Instituut Bestuurskunde van de Universiteit Leiden is één van de grootste en oudste instituten voor academisch onderzoek en onderwijs op het gebied van Bestuurskunde in Nederland en is gevestigd in Den Haag. Het instituut combineert een wereldwijd goede academische reputatie met een centrale positie voor internationale, nationale, regionale en lokale overheidsinstellingen in Den Haag.

Diversiteit
De Universiteit Leiden hecht groot belang aan diversiteit en verwelkomt daarom graag sollicitaties van mensen die nu in haar instelling ondervertegenwoordigd zijn.

Informatie
Voor meer informatie over de inhoud van deze vacature kun je contact opnemen met Megan Elijzen, huidig studentmentorcoördinator: m.c.i.elijzen@umail.leidenuniv.nl.

Solliciteren
Herken je in het profiel en word je enthousiast van de taken? Solliciteer dan nu op deze vacature door de volgende onderdelen in te sturen:

• jouw cv (indien beschikbaar, link naar jouw LinkedIn profiel)
  • een videofragment van maximaal 2 minuten, waarin je;
    • jezelf voorstelt, zoals je dat aan jouw mentorgroep zou doen.
    • je uitlegt welke onderdelen jij in het programma voor jouw mentorgroep zeker terug laat komen en waarom.

Stuur jouw sollicitatie vóór 16 mei 2021 o.v.v. je naam, studentnummer en je opleiding naar Céline van der Boom (c.n.van.der.boom@fgga.leidenuniv.nl).

In de week van 24 mei 2021 zullen er sollicitatiegesprekken worden gevoerd.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.