Voor je studie naar het buitenland weer mogelijk

19 mei 2021

Je kunt, onder voorwaarden, weer voor studiegerelateerde activiteiten naar het buitenland. Dit heeft het College van Bestuur op 11 mei besloten. We zijn blij dat we onze studenten weer mogelijkheden kunnen bieden om internationale ervaringen op te doen, maar de situatie blijft onzeker. We houden de reisadviezen en veranderende maatregelen nauwlettend in de gaten.

Voorwaarden

• Je mag alleen naar landen gaan die code groen of geel hebben volgens het reisadvies van de Nederlandse overheid. Een uitzondering hierop is het Verenigd Koninkrijk: daar mag je ook naartoe als het de kleurcode oranje heeft.
  • Als je bestemming code oranje* heeft, kan de universiteit in twee gevallen een uitzondering maken. Je moet hiervoor vooraf toestemming vragen bij het Internationaal Incidententeam (IIT) van de Universiteit Leiden. Ga niet op reis zonder toestemming!

In de volgende gevallen is een uitzondering eventueel mogelijk:
    • Het land heeft code oranje uitsluitend vanwege een inreisverbod voor buitenlanders (dus niet omdat het een hoogrisicogebied is vanwege corona), en:
      • je bent staatsburger van dat land en bent wél welkom, of
      • de overheid van het land geeft studenten specifiek wél toestemming om in te reizen.
    • De bestemming is je thuisland en je bent daar al.

*Voor een reis naar het Verenigd Koninkrijk hoef je geen toestemming aan te vragen. Reizen naar het Verenigd Koninkrijk, ook met een oranje reisadvies, is toegestaan.

• Vanaf 15 mei 2021 kun je weer naar het buitenland voor stages, onderzoeksprogramma’s, veldwerk, coschappen, summer en winter schools of zelfstandige studie (als free mover). Zorg dat je vooraf de benodigde toestemming krijgt van je opleiding.

• Uitwisseling is weer mogelijk vanaf het eerste semester van 2021-2022. Als je gastinstelling al in juli of augustus 2021 van start gaat met het uitwisselingsprogramma of een oriënterende activiteit, mag je ook al gaan.

• Je verblijf in het buitenland is op eigen risico en je eigen verantwoordelijkheid, ook financieel.*

• We verwachten dat je zelf de reisadviezen in de gaten houdt en alle nodige voorzorgsmaatregelen neemt (denk aan verzekeringen, vaccinaties, quarantaine, financiën, etc.).

• Als je bestemming naar code rood of oranje verandert terwijl je daar bent, is het je eigen verantwoordelijkheid om je terugkeer naar huis te regelen en financieren. Sluit daarom een goede verzekering af, die ook de eventuele kosten daarvan dekt.

• Stel een alternatief plan op, voor het geval je verblijf in het buitenland toch niet door kan gaan. Je studieadviseur kan je hierbij helpen.

• Uiteraard verwachten we dat je je houdt aan de regels en richtlijnen van de autoriteiten, zowel hier in Nederland als op je bestemming.

* Mogelijk wordt er een uitzondering gemaakt voor activiteiten in het buitenland die verplicht onderdeel van je studie zijn.

Vragen?

Bekijk de Veelgestelde vragen over studeren in het buitenland in tijden van corona. Heb je daarna nog vragen? Neem contact op met je buitenlandcoördinator.