Universiteit Leiden

nl en

Onderwijs

Inschrijven vakken en tentamens collegejaar 2021-2022 (bachelor)

12 juli 2021

Start van de inschrijfperiode voor tweede- en ouderejaars

Als bachelorstudent kun je je vanaf 15 juli om 13.00 uur inschrijven voor vakken van het eerste semester voor het studiejaar 2021/2022. Ben je een eerstejaars bachelorsstudent, dan word je door de onderwijsadministratie voor alle vakken en tentamens van het eerste semester ingeschreven.

Sluiten van de inschrijfperiode

Voor hoorcolleges, werkgroepen, practica en alle andere activiteiten van een vak, geldt voor inschrijven een deadline van 14 kalenderdagen voor de start van het onderwijs (de dag dat de eerste activiteit van het vak plaatsvindt) inschrijven.

Twee inschrijfkanalen: uSis en studentenapp

Je kunt je op twee manieren inschrijven voor vakken: via uSis of via de studentenapp. 

Omdat het de eerste uren nadat de inschrijfperiode van start gaat druk kan zijn, zal er gebruik worden gemaakt van een zogenaamd ticketingsysteem voor het inloggen op uSis op de middag van 15 juli 2021. Dit houdt in dat je mogelijk niet direct in uSis kunt inloggen. Hieronder beantwoorden we hierover enkele vragen.

In de studentenapp zal geen gebruik worden gemaakt van het ticketingsysteem hier kan je direct inloggen. Echter als er veel gebruik wordt gemaakt van de app, kan deze wel langzaam worden. Je kunt dit met name merken aan het feit dat schermwisselingen lang (oplopend tot tientallen seconden) kunnen duren.

Ticketingsysteem in uSis op 15 juli ’s middags

Als veel studenten zich gelijktijdig willen inschrijven, kan uSis overbelast raken. Om dit te voorkomen, zetten we een ticketingsysteem in. Dit houdt in dat als je als student probeert in te loggen in uSis je in een ticket met een inlogmoment toegewezen krijgt. Zodra je aan de beurt bent, kan je inloggen om in te schrijven. 

Op 15 juli om 12.30 uur wordt het ticketingsysteem aangezet. Vanaf dat moment kan je niet meer direct inloggen in uSis. Als je hiervoor al bent ingelogd, dan word je automatisch om 12.30 uur uitgelogd. Je kunt hierna niet meer direct inloggen.

De drukte in uSis wordt real time gemonitord. Zodra de drukte afneemt en er geen risico meer is op het overbelast raken van uSis, zal het ticketingsysteem worden uitgezet. Als student merk je dit doordat je direct kunt inloggen. De verwachting is dat het ticketingsysteem na 17.00 uur niet meer nodig is. Dit kan iets vroeger of iets later worden. Houd hier rekening mee. We adviseren je om niet direct om 13.00 uur te gaan inschrijven als dat niet strikt noodzakelijk is.

Tijdstip van inloggen

Het tijdstip waarop je inlogt heeft gevolgen voor wanneer je kunt inschrijven:

Inlogtijdstip Resultaat
15 juli vóór 12.30 uur Je wordt automatisch uitgelogd om 12.30. Je kunt hierna niet meer direct inloggen
15 juli tussen 12.30 en 13.00 uur Je staat in de zogenaamde pre-wachtrij. Zodra de inschrijfperiode om 13.00 uur van start gaat, krijg je een willekeurige ticket voor een inlogmoment toegewezen.
15 juli na 13.00 uur Je krijgt via het ticketingsysteem een inlogmoment toegewezen op volgorde van binnenkomst.

Zodra je aan de beurt bent, heb je tien minuten de tijd om in te loggen. Als je hier geen gebruik van maakt of te laat bent, dan wordt je plek vrijgegeven en moet je weer achteraan de rij aansluiten. 

Inlogmoment

Als je een ticket hebt ontvangen, zie je direct hoeveel ‘wachtenden’ er nog voor je zijn en hoe lang het ongeveer gaat duren voordat je aan de beurt bent. Deze tijd is een indicatie. Houd dus je wachttijd goed in de gaten. De feitelijke wachttijd kan een stuk korter zijn doordat studenten geen gebruik maken van hun ticket en/of omdat het aantal studenten dat toegelaten wordt, verhoogd wordt. Als tussendoor je internetverbinding wegvalt en je weer online komt, kom je op dezelfde plek in de wachtrij terug, behalve als je in de tijd dat je offline was aan de beurt was en ook de tien minuten extra tijd zijn verstreken.

Mail als reminder

Je kunt ervoor kiezen om aan te geven dat je vlak voordat je aan de beurt bent op je e-mailadres een bericht wilt ontvangen. Je kunt dan tussendoor wat anders gaan doen en je browser sluiten. Je ontvangt via de mail een link waarmee je kunt inloggen zodra je aan de beurt bent. Deze kun je ook op andere devices gebruiken. Let op: je hebt tien minuten de tijd om in te loggen als je aan de beurt bent. Als je niet binnen die tien minuten inlogt, wordt je plaats vrijgegeven. Je zult dan weer een nieuw ticket toegewezen krijgen.

Hulp bij vragen

Bij vragen over het inschrijven kan je terecht bij de helpdesk op het mailadres https://helpdesk.universiteitleiden.nl of bij je onderwijsadministratie.

Let op: medewerkers kunnen je niet helpen om eerder in te loggen. Het ticketingsysteem verloopt volkomen automatisch en iedereen komt aan de beurt op het toegewezen inlogmoment.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.