Unieke kans: doe mee aan de masterclass van rechtbank Den Haag

25 oktober 2021

Rechtbank Den Haag biedt in de periode februari-maart 2022 aan maximaal twaalf studenten een unieke mogelijkheid om gedurende zes weken de rechtbank van binnenuit te leren kennen. Wie zijn de mensen die daar werken? Hoe komen vonnissen tot stand? Wat is het geheim van de raadkamer?

Dat kun je zelf ervaren in twee van de zes rechtsgebieden van de rechtbank: strafrecht, bestuursrecht, civiel recht, belastingrecht, kanton en insolventies. Je zult (online) zittingen voorbereiden en bijwonen, aanwezig zijn bij raadkameroverleg en een bijdrage leveren aan de totstandkoming van een uitspraak.

Het programma duurt in totaal acht dagen waarin je twee dagen per week meeloopt met een rechter, een juridisch medewerker en/of stafjurist (als eventuele corona-maatregelen daartoe aanleiding geven, zal een deel van de activiteiten online plaatsvinden).

De startbijeenkomst is op 8 februari 2022 en de eindbijeenkomst op 24 maart 2022.

Voor wie?

De masterclass staat open voor:

• alle derdejaars bachelorstudenten Rechtsgeleerdheid (tenminste 120 EC behaald) m.u.v. studenten van de bachelor Criminologie;
  • alle masterstudenten Rechtsgeleerdheid (m.u.v. Criminologie).

Wat vragen we van je?

Er wordt van je verwacht dat je beschikt over een goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid en in de genoemde periode beschikbaar bent.

Wie zijn wij?

De Rechtspraak is er voor iedereen en heeft drie maatschappelijke functies: het berechten van strafbare feiten, het beslechten van geschillen en toezicht houden. Rechtbank Den Haag behandelt jaarlijks ruim 150.000 zaken en heeft een aantal bijzondere bevoegdheden. Als enige rechtbank in Nederland is zij bevoegd om zaken te behandelen op het gebied van Wet Internationale Misdrijven (WIM), het Intellectuele Eigendomsrecht (IE) en civiele zaken tegen de Staat. We streven ernaar de organisatie een afspiegeling te laten zijn van de maatschappij, waarin iedereen de tijd en ruimte krijgt zich te ontwikkelen.

Interesse?

Ben je geïnteresseerd in de rechtspraak? Grijp dan deze kans met beide handen aan! Stuur een motivatiebrief, CV en een recente cijferlijst (een schermfoto is voldoende) met behaalde resultaten voor 8 november 17.00 uur naar m.l.fleer@law.leidenuniv.nl t.a.v. mevrouw M.L. Fleer.

Benoem in je brief waarom jij een geschikte kandidaat bent en welke interessante, extra curriculaire maatschappelijke ervaring je reeds hebt opgedaan. Je kunt je voorkeur voor twee rechtsgebieden aangeven.

Mocht je nu al weten een verhindering te hebben in de genoemde weken, vermeld dit dan in je brief. Eventuele vragen kun je sturen naar genoemd e-mailadres.

De gesprekken met de selectiecommissie vinden plaats in week 46.