Facilitair

Rookvrije universitaire campus; hoe zit het ook alweer?

30 november 2021

Sinds 1 augustus 2020 mag er niet meer gerookt worden in en rondom gebouwen en op terreinen van de Universiteit Leiden. Maar hoe zit het ook alweer? Waarom is de universiteit rookvrij? En wat is er veranderd?

Waarom is de universiteit rookvrij?

Wettelijk bepaald is dat (e-)roken verboden is op alle hogeronderwijsinstellingen vanaf 1 augustus 2020. Roken en meeroken zijn de belangrijkste bronnen van gezondheidsverlies in Nederland. Universiteit Leiden, aangesloten bij het Healthy Universities Network, wil met rookvrije terreinen medewerkers en studenten een gezonde en rookvrije leer- en werkomgeving bieden. Het helpt mensen die willen stoppen met roken en beschermt niet-rokers tegen rookoverlast en meeroken.

Wat is er veranderd?

In de praktijk betekent het dat je niet meer mag roken op het universiteitsterrein en dat rookfaciliteiten zijn verwijderd. Borden en tegels herinneren je eraan dat het terrein rookvrij is.

Wat kan ik doen als roker om anderen niet tot last te zijn?

Let erop dat je op universiteitsterrein geen (e-)sigaret aansteekt. Wij adviseren rokers om de benen te strekken door een ommetje te maken.

Hoe stop ik met roken?

Als je graag wil stoppen met roken maar wel wat hulp kunt gebruiken, kijk dan eens op ikstopnu.nlrookvrijookjij.nl of neem contact op met je huisarts.

Vragen?

Heb je vragen over de rookvrije campus? Neem dan contact op met de servicedesk.