Vacature: Bestuurskunde mentoren gezocht voor eerste semester eerstejaars!

18 mei 2022

Beste Bestuurskundestudent,

De Faculteit Governance and Global Affairs vindt het belangrijk dat onze studenten zich goed geïntegreerd voelen in de studentengemeenschap en dat ze ondersteund worden door de opleiding. Om dit te bewerkstelligen hebben we een mentoraatprogramma opgezet voor alle eerstejaars studenten van de opleiding Bestuurskunde. Om dit mentoraatprogramma ook aankomend jaar te kunnen organiseren zoeken we

enthousiaste en betrokken studentmentoren (gemiddeld 2 of 4 uur per week)
en tevens een studentmentorcoördinator met verantwoordelijkheidsgevoel

voor de begeleiding van eerstejaars bachelorstudenten om ze vertrouwd te maken met de wereld van de universiteit, de studie en de stad, Den Haag.

Als studentmentor begeleidt je een of twee groepen van maximaal 25 eerstejaars studenten Bestuurskunde per groep. Jij vervult een voorbeeldrol en bent een eerste aanspreekpunt voor de leden van jouw groep(en). Je organiseert een vooropgezet online en offline (afhankelijk van de ontwikkelingen) programma, waar de focus ligt op het wegwijs maken binnen de Universiteit Leiden, het opbouwen van studievaardigheden en het welzijn van de studenten. Hiervoor werk je samen met een docenttutor, die bij verschillende bijeenkomsten in het programma aan zal sluiten. Daarnaast geef jij tips en uitleg over het omgaan met studeren, tentamens, systemen (als BrightSpace), de opleidingscultuur, keuzes verderop in de opleiding en het studentenleven. Je krijgt op al deze punten ondersteuning vanuit het team achter het mentoraat.

Profiel student mentor:
•    (aanstaande) Tweedejaars of derdejaars Bestuurskunde bachelorstudent met goede studieresultaten en een sterke affiniteit voor de opleiding;
•    Beschikt over een positieve uitstraling, kunnen enthousiasmeren en motiveren;
•    Heeft goede communicatieve vaardigheden;
•    Is een organisatorisch talent, online en offline;
•    Is empathisch en hulpvaardig;
•    Ziet inclusie en diversiteit als kernwaarden;
•    Beschikt bij voorkeur over ervaring in het begeleiden van groepen (bijv. les of training geven bij sportverenigingen);
•    Staat ingeschreven bij de Universiteit Leiden, Bestuurskunde
•    Is in ieder geval beschikbaar tussen 22 augustus 2022 en 1 februari 2023, voor gemiddeld 2 – 4 uur per week (afhankelijk van het aantal groepen);
•    Heeft een geldige werkvergunning in Nederland of de mogelijkheid deze te krijgen (alleen van toepassing voor studenten zonder Nederlands of EU-paspoort).

Taken en verantwoordelijkheden:
•    Organiseren en plannen van de mentorgroepbijeenkomsten;
•    Voorbereiden en voorzitten van de mentorgroep bijeenkomsten;
•    Enthousiasmeren van je mentorgroepen;
•    Het beantwoorden van praktische vragen van de groepsleden;
•    Ondersteuning van jouw mentorgroep bij het verbinden met de opleiding en faculteit;
•    Ondersteuning bieden aan de docenttutor voor de bijeenkomsten waar deze bij aanwezig is;
•    Aanspreekpunt voor studenten in je groepen, indien nodig, doorverwijzen naar de juiste ondersteuning, afdeling of procedure;
•    Deelname aan evaluatiebijeenkomsten over het mentoraat.

Als studentmentorcoördinator ben jij naast mentor ook de schakel tussen de mentoren, tutoren en de studieadviseur. Je coördineert, samen met de studieadviseur, een groot deel van de mentoraatbijeenkomsten. Daarnaast coördineer je ook de sociale activiteiten. Tot slot ben je ook betrokken bij de evaluatie sessies van het mentoraat.

Profiel studentmentorcoördinator
•    Hetzelfde profiel als de mentor. Daarnaast:
•    Groot verantwoordelijkheidsgevoel
•    Pro-actief
•    Zelfstandig en in teamverband kunnen werken
•    Overzicht kunnen houden

Taken en verantwoordelijkheden
•    Dezelfde taken als de mentor. Daarnaast:
•    Coördinatie van het mentorenteam.
•    Coördinatie van (een deel van) de wekelijkse bijeenkomsten.
•    Coördinatie van sociale activiteiten.
•    Sparringspartner tutorcoördinator en studieadviseur.
•    Actieve participatie aan diverse evaluatiebijeenkomsten.
•    Signaleren van problemen bij de mentoren en eerstejaars en die bespreken met de rest van het team.

Wij bieden:
•    Een trainingsprogramma waarin je competenties leert in het leiden van mentorgroepen;
•    Het opdoen van ervaring in begeleiding van groepen;
•    Toegang tot het netwerk van studentmentoren die elkaar kunnen ondersteunen en waar je van elkaar kan leren;
•    Compensatie volgens de CAO van de Universiteit Leiden, inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering.

Informatie
Voor meer informatie over de inhoud van deze vacature kun je contact opnemen met Stephanie Walroud, huidig studentmentorcoördinator: s.r.walroud@umail.leidenuniv.nl

Solliciteren
Herken je in het profiel en word je enthousiast van de taken? Solliciteer dan nu op deze vacature door de volgende onderdelen in te sturen:
•    Jouw cv (indien beschikbaar, link naar jouw LinkedIn profiel)
•    Een videofragment van maximaal 2 minuten, waarin je;
o    jezelf voorstelt, zoals je dat aan jouw mentorgroep zou doen.
o    je uitlegt welke onderdelen jij in het programma voor jouw mentorgroep zeker terug laat komen en waarom.
•    Indien je solliciteert op de rol van studentmentorcoördinator, stuur dan ook een motivatiebrief voor deze functie mee.

Stuur jouw sollicitatie vóór 12 juni 2022 o.v.v. je naam, studentnummer en je opleiding naar Tineke Choi (m.w.choi@fgga.leidenuniv.nl).

In de week van 20 juni zullen er mogelijk sollicitatiegesprekken worden gevoerd, indien hier aanleiding voor is.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.