Universiteit Leiden

nl en

Let op: online oplichters actief!

24 augustus 2022

De politie heeft laten weten dat online scammers erg actief zijn, vooral onder - internationale - jongeren. Als je gebeld wordt door een overheidsinstelling, hang direct op. Het kan zijn dat ze veel persoonlijke informatie over je weten, zoals je BSN, wat hun boodschap geloofwaardiger maakt. Ze vragen je een programma te installeren zodat ze je kunnen helpen. Download geen programma's en klik ook op geen links die ze je sturen. Met deze softwares kunnen oplichters geld overmaken van je rekening zonder dat je het door hebt.

Dit is scam. Overheidsinstellingen nemen nooit telefonisch contact op over serieuze zaken. Bel ook geen nummers die je op deze manier ontvangt.

Wat moet je doen?

Hang direct op. Ook als je twijfelt. Zoek het juiste nummer op internet en bel de instantie in kwestie om het telefoontje te verifiëren.

Heb je dit meegemaakt?

Neem direct contact op met je bank en licht de politie in. Bel 0900 8844 voor een afspraak of ga naar Politie.nl voor meer informatie. 

Hebben cybercriminelen je berooft? Geef het altijd door aan de politie: https://www.politie.nl/en/topics/report-a-crime.html.

Voor meer informatie over telefonische scams: https://www.politie.nl/onderwerpen/telefonische-oplichting.html

Geef deze informatie ook door aan je - internationale - vrienden.
 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.