Universiteit Leiden

nl en

Sociaal

Geef je op voor een Student Support Group!

31 mei 2024

Wat zijn Student Support Groups?

Student Support Groups zijn een veilige, vertrouwelijke ruimte om te leren, te delen en contact te maken met andere studenten. Je zit met medestudenten of promovendi in een groep, die wordt begeleid door een student-trainer. Doe mee en draag op basis van je eigen ervaringen bij aan het gesprek!

Wanneer vinden ze plaats?

Student Support Groups vinden plaats in drie rondes per academisch jaar - in de herfst, de winter en de lente. Daarnaast lanceren we deze zomer Summer Support Groups. Het is belangrijk om je aan te melden voor de deadline. Deadlines en data worden aangepast op deze pagina voordat de nieuwe inschrijfrondes openen.

De Student Support Groups die deze ronde worden aangeboden zijn:

Zomer 2024

Dit jaar lanceren we in de zomer een extra ronde. Meer informatie en een registratielink voor deze ronde vind je onderaan de pagina.

Herfst 2024

De precieze inschrijfdeadline wordt deze zomer bekend gemaakt. De bijeenkomsten vinden van eind oktober tot begin december plaats.
De Student Support Groups die deze ronde worden aangeboden, worden vermeld zodra het programma rond is.

NIEUW – Summer Support Group

Dit jaar bieden we een nieuwe ronde Support Groups aan, speciaal voor de zomerperiode. In tegenstelling tot de reguliere bijeenkomsten waar onderwerpen rondom welzijn in een klaslokaal worden besproken, zullen we bij de Summer Support Group het leggen van contacten en het voeren van open gesprekken faciliteren door middel van leuke activiteiten, zoals een sportles, een kunstworkshop of een gezamenlijke picknick. Deelnemen aan de Summer Support Group is een geweldige kans om gelijkgestemde studenten te ontmoeten, nieuwe hobby's te ontdekken en nieuwe vaardigheden op te doen.

De Summer Support Group is vooral bedoeld voor studenten en promovendi die het grootste deel van hun zomer in Nederland doorbrengen. Deelname aan minstens 4 van de 5 bijeenkomsten is daarom verplicht.

De Summer Support Group is een pilot initiatief, met een beperkt aantal plekken. Meld je snel aan om verzekerd te zijn van een plekje!

Inschrijven Summer Support Group

Hieronder kun je je inschrijven voor de Summer Support Group.

Inschrijfformulier Summer Support Group

Bij welke Support Groups kan ik me aansluiten?

Als je interesse hebt in het aansluiten bij één van de support groups, bezoek dan het aanmeldformulier onderaan de pagina. Bekijk het overzicht van de groepen en kies degene die het beste bij jouw wensen past.

In de Well-being Support Group ontmoet je medestudenten, deel je ervaringen, werk je aan je doelen, praat je over emoties en nog veel meer. Well-being Support Groups bieden een veilige en vertrouwelijke omgeving waarin je in contact komt met je medestudenten om je ervaringen te delen. De groepen bestaan uit maximaal acht studenten van verschillende faculteiten en leeftijden en staan onder begeleiding van een student-trainer. Neem deel en draag bij aan de groep!

Vind je de Nederlandse cultuur erg verschillen van wat je gewend bent? Vind je het een uitdaging om je aan te passen aan het academische systeem? Of ben je de eerste in je familie die naar een universiteit gaat? Dan is deze groep misschien een goede match! De Dutch Academic Life Support Group brengt internationale studenten, eerste-generatiestudenten en vluchtelingstudenten samen die baat hebben bij ondersteuning bij het aanpassen aan en begrijpen van de lokale cultuur en het academische systeem en om in contact te komen met gelijkgestemde medestudenten.

De Dutch Academic Life Support Group is een aanvulling op de bestaande diensten die worden aangeboden door het Meeting Point.

Studenten in deze leeftijdcategorie kunnen voor moeilijke uitdagingen komen te staan. Je moet bijvoorbeeld aanvullende verantwoordelijkheden combineren met je studie, en het vinden van een stage zou wel eens lastiger kunnen zijn. In de 30+ Student Support Group ga je samen met zeven medestudenten en een student-trainer ervaringen delen en praten over mentaal welzijn.

Dit is een groep voor mensen met of zonder diagnose van AD(H)D, die op zoek zijn naar ondersteuning en herkenbaar contact met medestudenten. Je kunt in deze groep ervaringen delen, advies geven en krijgen en meer leren over het omgaan met AD(H)D. Je volgt een vooropgezette reeks aan discussieonderwerpen, die onder meer gaan over relaties, het onder controle houden van emoties en planning.

De AD(H)D support group is een toevoeging op de diensten die worden aangeboden door Fenestra.

Promovendi kunnen met specifieke uitdagingen te maken krijgen, zoals het combineren van onderwijs met onderzoek en een weg vinden in een nieuwe of onbekende academische wereld. In deze supportgroep krijg je de kans om hierover te praten en ervaringen te delen in een groep van 7 andere promovendi en een vrijwilliger-trainer.

Deze groep is bedoeld voor promovendi die gediagnosticeerd (of ongediagnosticeerd) zijn met AD(H)D en die op zoek zijn naar een ondersteunende gemeenschap van lotgenoten die zich kunnen identificeren met hun ervaringen. In deze groep kunnen deelnemers persoonlijke inzichten delen, advies geven en ontvangen, waardevolle copingstrategieën opdoen voor het omgaan met AD(H)D-gerelateerde uitdagingen en onderwerpen bespreken die te maken hebben met hun ervaring als PhD-kandidaat.

Deze groep is bedoeld voor studenten én recent afgestudeerden die met hun eerste stap op de arbeidsmarkt bezig zijn. Je bent gericht aan het oriënteren, gericht vacatures aan het zoeken of gericht met solliciteren bezig en zou graag wat meer advies en begeleiding willen. Je zult ervaringen delen met medestudenten en hulp en advies krijgen over alle stappen in dit proces met veel ruimte voor jouw individuele situatie. Deze groep biedt tevens een goede plek om elke onzekerheid aan te kaarten die je hebt over het leven na de universiteit. Je volgt een vooropgezette reeks aan onderwerpen passend bij stappen in elk loopbaanoriëntatieproces (ken je kwaliteiten, oriëntatie arbeidsmarkt en zoeken vacatures, sollicitatievaardigheden (CV, LinkedIn, brief, gesprek)).

De Career Support Group is een aanvulling op de diensten (events, workshops, coaching) die worden aangeboden door Career Services.

Lukt het maar niet om aan je scriptie te beginnen? Heb je moeite met de voortgang van je (bachelor- of master) scriptie of je afstudeerproject of voel je je hierin geblokkeerd? Is het onduidelijk wat er van je wordt verwacht in dit vaak individuele traject? Dan biedt de Thesis Support Group uitkomst door contact met medestudenten die zich in een vergelijkbare situatie bevinden, waarmee je in wekelijkse bijeenkomsten kleine doelen afspreekt, zodat de groep als stok achter de deur fungeert.

Let op: de Study Groups werken met een apart formulier, bereikbaar via de onderstaande knop.

Studeer jij het liefst op een plek zonder afleiding en in groepsverband voor die stok achter de deur? Meld je dan aan voor een study support group in de prikkelarme studiezaal. In een study support group kun je medestudenten ontmoeten, samen studeren, obstakels en overwinningen delen en nog veel meer. Study support groups bieden een vaste dag en tijd per week waarop je wordt aangemoedigd om samen met medestudenten te studeren. In de prikkelarme studiezaal wordt studeren met zo min mogelijk afleiding ondersteund doordat je gebruik mag maken van geluiddempende koptelefoons en privacyschermen. Dit alles wordt gefaciliteerd onder begeleiding van een vrijwilliger.

Aan het begin van de studiesessie check je samen in en gedurende het de sessie neem je gezamenlijk pauzes zodat je optimaal kan blokken. De groepen bestaan uit maximaal 8 studenten van verschillende faculteiten en leeftijden. Doe mee en help jezelf en je medestudent! De study groups zijn een onderdeel van de student support group.

Aanmelden Study Groups

Als deelnemer aan een Student Support Groep word je ook uitgenodigd voor een facultatieve bonussessie. Iedere bonussessie vindt één keer plaats, in de zevende of achtste week, zodat je na het volgen van een Student Support Group-programma kunt genieten van bonussessies met je groep en andere studenten. Meer informatie over het aanmelden voor bonussessies en welke sessies er worden aangeboden ontvang je aan het begin van het programma. Let op: deelname aan een Student Support Group is noodzakelijk om in aanmerking te komen voor de bonussessies; het is niet mogelijk om je alleen aan te melden voor bonussessies.

Aanmeldformulier

Je kunt het aanmeldformulier voor alle support groups hier vinden, waar je één of meerdere groepen kunt kiezen om aan deel te nemen. Een week voor aanvang van uw groep ontvangt u nadere informatie.

Aanmelden
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.