Universiteit Leiden

nl en

Theaters en musea

In de binnenstand van Leiden vind je dertien musea op loopafstand van elkaar. Daarnaast staat de oudste schouwburg van Nederland in Leiden; de Leidse Schouwburg. Snuif tijdens je studietijd ook wat cultuur op in de prachtige theaters en musea van Leiden.

Theater

Theaters in Leiden

De Leidse theaters bieden een afwisselende programmering van muziek, toneel, dans en cabaret. De Leidse Schouwburg is de oudste schouwburg van Nederland en uniek in zijn atmosfeer. Jaarlijks vindt in dit theater het bekende Leids Cabaret Festival plaats.

De Stadsgehoorzaal Leiden werd gebouwd in 1890 en wordt geprezen om zijn prachtige akoestiek. Er zijn optredens van verschillende artiesten en gezelschappen.

Daarnaast zijn er nog vijf kleinere theaters in Leiden. Voor alle informatie rondom deze theaters, bezoek dan visitleiden.nl. Kijk in de Leidse Uitagenda voor de programmering in de theaters!

Theaters in Den Haag

De Koninklijke Schouwburg is een van de oudste theaters in Nederland. Waar het Nationale Toneel zich in de Koninklijke Schouwburg ophoudt, treedt het bekende Toneelgroep De Appel op in het Appeltheater in Scheveningen.

Er zijn nog veel meer theaters, die zich specialiseren in onder andere cabaret, poppenspel, en kindertheater. Op de website denhaag.com vind je een overzicht van theaters en evenementen in Den Haag.

Zelf het toneel op

Wil je wel eens weten of er een theateracteur aan je verloren is gegaan, of wil je je heerlijk uitleven bij danslessen, bekijk dan eens het aanbod van het LAK Cursusbureau.

Filmfestivals

Sinds 2006 heeft Leiden elk najaar haar eigen Leiden International Film Festival (LIFF), met ‘s zomers een LIFF Summer Special. In samenwerking met andere evenementen, zoals het Leids Cabaret Festival, de Museumnacht en de introductieweek voor studenten van de Universiteit Leiden en Hogeschool Leiden, de EL CID, is het LIFF het hele jaar door actief.

In Den Haag vindt er elk jaar een Movies That Matter Festival plaats, maar er zijn ook vele andere kleinere festivals, die zich op een bepaald genre of films uit een bepaald land richten.

Musea

Musea in Leiden

Je vindt in Leiden een dertiental musea op dichte afstand van elkaar. Ze bieden een aanbod van natuur, kunst en cultuur. Exposities, workshops en evenementen brengen deze bijzondere collecties tot leven. Lees alles over de Leidse musea, inclusief het Academisch Historisch Museum, op visitleiden.nl.

Musea in Den Haag

Den Haag heeft zo'n dertigtal musea. Je vindt er musea met schilderwerken van de Nederlandse meesters tot aan moderne kunst, en van sculptuur tot fotografie. Op denhaag.com vind je meer informatie. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.