Universiteit Leiden

nl en

Alumnus aan het werk: Beleidsmedewerker bij de Nederlandse Ambassade in Peking

Tijdens het schrijven van zijn scriptie besloot Jan Anne van der Veer om ook stage te gaan lopen. Hij kon aan de slag bij de Nederlandse Ambassade in Peking waar zijn interesses in politiek en modern China samen kwamen. Nu werkt hij daar en informeert en begeleidt hij Nederlandse bewindspersonen over uiteenlopende onderwerpen.

Na stage een baan

Aan het einde van mijn Master in Leiden besloot ik een stage te lopen op de Nederlandse Ambassade in Peking, waar ik nu werk. Tijdens mijn studie was ik vooral geïnteresseerd in vakken over politiek en modern China en tijdens het schrijven van mijn scriptie wilde ik een kijkje nemen in de praktijk. Toen vervolgens na mijn stage een vacature vrijkwam als lokale beleidsmedewerker op de politieke afdeling besloot ik te solliciteren en werd ik aangenomen.

Informeren over Chinese binnenlandse politiek en bezoeken van Nederlandse kabinetsleden

De politieke afdeling van de ambassade bestaat uit zeven personen en houdt zich bezig met het volgen van verschillende politieke ontwikkelingen in China en het vertegenwoordigen van Nederlandse politieke belangen bij de Chinese overheid. Binnen de afdeling houd ik me vooral bezig met de Chinese binnenlandse politiek, die soms moeilijk te begrijpen is. De rapporten die ik hierover schrijf worden vervolgens gebruikt om Nederlands beleid te maken voor China en Nederlandse bewindspersonen te informeren. Het grootste gedeelte van mijn informatie is in het Chinees, en om deze informatie in de juiste context te plaatsen is de kennis van de Chinese cultuur die ik heb opgedaan bij de studie onmisbaar. 

De ambassade is het drukst wanneer er bezoeken van leden van het Nederlandse kabinet aan China worden gebracht, wat regelmatig gebeurt nu het politieke en economische belang van China steeds groter wordt. Bij deze bezoeken ga ik vaak mee als tolk. Het leuke hiervan is de afwisseling, elke Minister heeft zijn eigen portefeuille waardoor er zeer diverse onderwerpen aan bod komen. Dit verschilt van antibioticaresistentie tot microkrediet. Om voor al deze gesprekken in korte tijd het juiste vocabulaire aan te leren blijft een uitdaging.

Ook interesse in stage of werk bij een ambassade of consulaat-generaal?

Studenten die overwegen een stage te lopen bij een ambassade of consulaat-generaal kunnen kijken naar stage-vacatures op internationalefuncties.nl . Bij sommige diplomatieke posten, waaronder de ambassade in Peking, is het ook mogelijk om een open sollicitatie in te sturen. Een stagiair werkt bij ons voor een periode van zes weken tot zes maanden aan een stage opdracht die samen met een van de ambassademedewerkers wordt bedacht. Naast deze stage-opdracht draait een stagiair ook mee binnen de afdeling, bijvoorbeeld bij het voorbereiden van politieke bezoeken, door mee te werken aan rapportages en door namens de ambassade lezingen bij te wonen. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.