Universiteit Leiden

nl en

Assistentmanager bij de Mesdag Collectie van het Van Gogh Museum

Als assistentmanager bij de Haagse Mesdag Collectie van het Van Gogh Museum en is Marieke van der Kuijl al weer drie jaar medeverantwoordelijk voor de dagelijkse bedrijfsvoering in het museum. Vanaf het moment dat ze haar masters Egyptologie en Literatuurwetenschappen had afgerond, is ze werkzaam in de Nederlandse museumwereld. “Door de activiteiten die ik naast mijn studie ondernam, had ik al een goed netwerk binnen de culturele wereld. Dat kwam later zeer van pas bij de sollicitatie naar mijn huidige functie.”

Na afronding van mijn studie ben ik in eerste instantie aan de slag gegaan bij het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam. Omdat het museum moest verhuizen naar Dordrecht, kwam mijn functie te vervallen en moest ik noodgedwongen op zoek naar een andere baan. Ik heb toen gesolliciteerd naar de functie van assistentmanager van De Mesdag Collectie. Ik werk inmiddels alweer drie jaar in die functie voor het Van Gogh Museum die ook eigenaar is van de collectie in Den Haag in de Mesdag.

Bedrijfsvoering daar draait het om

In mijn functie assisteer ik de manager. Feitelijk zijn we gezamenlijk verantwoordelijk voor de totale bedrijfsvoering van het museum. Onze werkzaamheden en taken zijn dan ook zeer divers. Van de organisatie van kunsttransporten, de beveiliging van het museum, museumeducatie, het managen van de museumwinkel, het gebouwbeheer tot aan de evenementorganisatie. Wij verdelen onze werktijd tussen het Van Gogh Museum en De Mesdag Collectie. De ene week werk ik twee dagen in Amsterdam en twee dagen in Den Haag. De andere week werk ik een dag in Amsterdam en drie dagen in Den Haag. In Leiden heb ik dus Egyptologie en Literatuurwetenschappen gestudeerd. Ik heb niet het idee dat er echt specifieke academische vaardigheden vereist zijn voor mijn huidige werk, maar alle algemene vaardigheden die je opdoet tijdens je studie komen hier van pas.

Investeren in een goed netwerk

Tijdens mijn studie ben ik bestuurslid geworden van de Stichting Friends of Saqqara, een stichting die fondsen werft voor de Nederlandse opgraving in Saqqara, vlakbij Cairo. Deze stichting is verbonden aan de Universiteit Leiden en het Rijkmuseum van Oudheden. Hierdoor heb ik een goed netwerk opgebouwd, dat later zeer van pas kwam bij de sollicitatie naar mijn huidige functie. De culturele sector is uiteindelijk niet zo groot en iedereen kent elkaar. Netwerken blijft belangrijk. Ik bezoek zoveel mogelijk gelegenheden waar mensen uit het vakgebied bijeen komen. Voor mij betekent dat dat ik zoveel mogelijk openingen van tentoonstellingen, relevante recepties en andere culturele evenementen bezoek. Daardoor leren mensen je kennen en wordt het veel eenvoudiger om contacten aan te spreken en aan te geven dat je op zoekt bent naar een baan. Ook tijdens een sollicitatieprocedure is het niet verkeerd als mensen je al kennen. 

Voor mij persoonlijk zijn mijn contacten met het Rijksmuseum van Oudheden en de Stichting Friends of Saqqara essentieel geweest. Een medebestuurslid heeft me geïntroduceerd bij de directie van het museum en bij andere musea. Verschillende mensen hebben een goed woordje voor me gedaan, omdat ze me al kenden. Dat heeft mij uiteindelijk gebracht waar ik nu zit. Mijn tip voor studenten is dan ook om zo vroeg mogelijk een goed netwerk op te bouwen binnen het vakgebied waarin je later werk denkt te gaan zoeken. Dat kan door middel van een bijbaan, een stage of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Het hebben van de juiste kwalificaties en kwaliteiten is belangrijk, maar uiteindelijk gaat het toch ook om gezien en gekend worden.

Tips van de loopbaanadviseur

Functies in de culturele sector zijn zeer geliefd, dus het is belangrijk om je te onderscheiden. Zoals Marieke al aangeeft is het hebben van relevante werkervaring middels stages en/of vrijwilligerswerk én een uitgebreid netwerk in deze sector onontbeerlijk. Veel vacatures gaan via via en worden niet eens ergens gepubliceerd. Zorg dus dat je mensen kent die je op de hoogte kunnen houden van de ontwikkelingen in de sector en dat ze jou onthouden om je op de hoogte te brengen van nieuwe vacatures.

Handige links

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.