Universiteit Leiden

nl en

Carrière in (vastgoed) consultancy

Geschiedenisstudent Mark von Weiler kreeg via zijn netwerk een aanbod om stage te lopen. Dit leverde hem precies de carrière op die hij wilde! Ook voor jou is zoiets weggelegd: lees het stuk en volg de tips op van de loopbaanadviseur.

Doelgericht aan de slag

Eigenlijk ben ik via-via in aanraking gekomen met de vastgoedorganisatie CBRE. Voor mijzelf had ik aan het einde van mijn Bachelor Geschiedenis bepaald dat ik, na het afronden van mijn Master American History, graag een carrière in het commercieel onroerend goed zou willen. Daarom heb ik destijds naast mijn studie een avondcursus Beleggen in Vastgoed gedaan. 

Iemand die ik uit mijn netwerk kende was werkzaam bij CBRE, hij was daar een internationale vastgoedconsultant. Ik heb hem gebeld met de vraag of ik een keer een kop koffie kon drinken, zodat hij me zou kunnen vertellen over hoe commercieel onroerend goed werkt. Ik wilde vooral weten hoe hij daar met zijn niet-economische studie terecht was gekomen. Een paar dagen later zat ik al op het kantoor in Rotterdam. We hadden een erg goed gesprek, waarna hij mij tot mijn verbazing vroeg ik of ik hier stage zou willen lopen. Ik was daar op dat moment totaal niet mee bezig, ik moest nog beginnen aan mijn Master en zou een semester in Washington onderzoek gaan doen. 

Een jaar later, toen ik inmiddels in Washington de laatste hand aan mijn scriptie aan het leggen was, heb ik hem weer gebeld om te vragen of het stage aanbod nog stond. Het antwoord was positief. Uiteindelijk heb ik 4 maanden stage gelopen, als een soort apprentice van de directeur van het kantoor in Rotterdam. Toen ik klaar was met mijn stage kwam er een plaats vrij bij het Industrial & Logistics team, waarop ik heb gesolliciteerd en ben aangenomen.

Afwisseling

CBRE biedt cliënten integraal advies bij alle mogelijke vraagstukken die bij commercieel vastgoed komen kijken. Ik ben werkzaam in een team van vijf personen, dat zich focust op logistiek en industrieel vastgoed. Denk aan grote bedrijfshallen waaruit bijvoorbeeld winkels worden bevoorraad, pakketten worden bezorgd, of producten worden gefabriceerd. Wij adviseren gebruikers, investeerders, en ontwikkelaars bij hun commerciële vastgoedvraagstukken. 

Ikzelf focus mij met name op de investeringskant, dat betekent dat ik de commerciële kant van beleggingstransacties begeleid. Eigenlijk zijn we altijd met meerdere transacties tegelijkertijd bezig, een transactie duurt al snel een half jaar. Op een typische dag kan het zo zijn dat ik in de ochtend een gebouw bezichtig met potentiële investeerders van één zaak en ’s middags werk aan het schrijven van een koopcontract van een andere deal. Tegelijkertijd zijn er veel e-mails, telefoontjes en vallen er zaken die ad hoc aandacht verdienen op mijn bureau.      

Details vs. het grote plaatje

Mijn studie Geschiedenis komt zeker goed van pas in mijn werk. Vastgoedtransacties zijn complexe aangelegenheden, die vaak over veel geld gaan. Het is van essentieel belang dat je het grote plaatje blijft zien, terwijl je de kleinste details niet uit het oog mag verliezen. Doe je dit niet, dan is je cliënt de dupe. 

Het kritisch analyseren van details, terwijl je het grote plaatje in ogenschouw houdt; is bij uitstek een vaardigheid die ik tijdens mijn studie heb opgedaan. Daarnaast merk ik dat ik gemakkelijk schrijf en gewend ben om veel te lezen. Dit komt goed van pas in een branche waarin contracten en een grote rol spelen.

Mijn belangrijkste tip

Wees niet bang om interessante mensen te benaderen voor een informeel kopje koffie. De meesten vinden het niet erg om een half uurtje met een enthousiaste jonge student te praten. Jij kunt er ook alleen maar beter van worden.

Tips van de loopbaanadviseur

De vastgoedwereld is niet het eerste waar je aan denkt om in terecht te komen na een opleiding in de geesteswetenschappen. Het verhaal van Mark laat wel zien dat je als alfa eigenlijk overal terecht kunt komen. Het gaat erom welke vaardigheden je meeneemt. Als consultant moet je goed kunnen analyseren, onderzoeken en adviseren. Allemaal vaardigheden die je ook tijdens je opleiding in Leiden hebt opgedaan. Uit arbeidsmarktonderzoek (Studenten Loopbaan Service/TNS Nipo, najaar 2013) blijkt dat ongeveer 5% van onze oud-studenten een baan in de consultancy gaat doen. 

Je kunt werkelijk op elk vakgebied consultant/adviseur worden, bijvoorbeeld communicatie, ict, marketing, management, (internationale) handel et cetera. Bedenk op welk terrein jouw interesse ligt en probeer bovengenoemde vaardigheden tijdens je studie verder te ontwikkelen in bijvoorbeeld een stage of relevante bijbaan.

Handige links

Adviesfuncties

Gebruik in vacaturebanken de zoektermen "consultant" of "adviseur". Bijvoorbeeld bij Intermediair of de Nationale Vacaturebank

Consultancy bij de overheid

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.