Veel uitproberen leidt uiteindelijk naar de plek die bij je past

Op dit moment werkt Fausia Abdoel, alumna Bachelor en master Engelse taal en cultuur, in de online marketing bij GetYourGuide in Berlijn, een online tourorganisatie waar je makkelijk al je tickets voor al je activiteiten online kunt kopen...met korting!

Ik heb tijdens mijn studie aan de Universiteit Leiden heel veel verschillende vakken gedaan naast mijn hoofdstudie: van Spaans tot marketing en recht. Daarnaast ben ik vanaf mijn 16e aan de slag gaan als junior redacteur bij een lokale krant. Na 4 jaar ben ik overgestapt op studentenbijbanen, stages, vrijwilligerswerk, bestuursfunctie en uiteindelijk een fulltime baan. Voor mij was belangrijk om erachter te komen wat mijn sterke en ontwikkelkanten waren; wie ben ik als persoon, met welke mensen wil ik samenwerken en ligt het vakgebied mij wel? En belangrijker nog, waar word ik gelukkig van?

Ik heb diverse tegenslagen gehad in mijn persoonlijke leven en deze hebben ervoor gezorgd dat ik heel bewust ben geworden van wat ik wil. Na mijn afstuderen en met een aanbod op zak om bij een ambassade te gaan werken heb ik toch besloten om niet voor die kans te gaan, maar compleet iets anders te kiezen. Door mijn brede achtergrond waarbij taal, cultuur en interactie met verschillende mensen op de voorgrond stond, was het makkelijk mijn toekomstplan om te gooien. En ik heb geen moment spijt van mijn keuze!

Werken bij een internetbedrijf

Niet meer in de rij te staan, geen extra kosten als je toch alles van te voren geboekt wilt hebben, gewoon snel en simpel online boeken met korting. Helemaal handig met je smartphone als je geen zin meer hebt in papieren tickets.

Ik begin de dag met een ontbijtje op werk en gaat dan aan de slag. Mijn doel is om ervoor te zorgen dat GetYourGuide zo bekend mogelijk wordt binnen Nederland door zoveel mogelijk traffic naar de website te genereren. Dat doe ik aan de hand van het ontwikkelen van o.a. online campagnes, zoals infographics met bijvoorbeeld een link naar studenten. Dan probeer ik zoveel mogelijk websites die voldoen aan bepaalde voorwaarden over te halen tot samenwerking door bijv. de infographic aan te bieden, samen blog-artikelen te schrijven en artikelen te plaatsen. Daarnaast houd ik mijzelf constant up-date van de nieuwste online tools om de content het beste te kunnen optimaliseren en hoe het beter te doen dan de concurrentie. Het lijkt simpel en weinig werk, maar als je het goed wilt doen, dan ben je elke dag om 8 uur in de avond nog niet klaar.

Ik heb hier alles gevonden waarnaar ik zocht. Er wordt hard gewerkt met erg veel passie voor het product. Er wordt kritisch feed-back gegeven en iedereen staat klaar om elkaar erbij te helpen. Een erg sociaal bedrijf met een goede combinatie van hard werken en integriteit. Door de positieve sfeer zet iedereen zich 100% in en als iemand een persoonlijke tegenslag heeft staat iedereen ook voor je klaar. Daarnaast krijg je de trainingen die zijn beloofd en wordt competitie niet geschuwd. In mijn eerste maand heb ik meer geleerd dan ik bij andere banen in een jaar. Door mijn ervaringen breng ik veel vernieuwing op de werkvloer. Het is erg leuk om te puzzelen en te kijken wat aanslaat bij mensen en wat niet. En natuurlijk, ik praat elke dag over exotische locaties, zit met mijn hoofd elke dag bij reizen. Een internetbedrijf is wel echt doorbikkelen. Er is dag en nacht werk, zeker op de marketingafdeling. Ik heb dan ook maar een smartphone aangeschaft en ben de 21e eeuw ingestapt om constant van alle ontwikkelingen op de hoogte te kunnen zijn.

Volg je passie

Een tip, als je bij een bedrijf niet gelukkig bent, blijf er dan niet. Uiteraard moet je je rekeningen betalen, maar durf risico’s te nemen. Eenmaal op je plek zie je pas hoeveel potentie je hebt en wat je eigenlijk waard bent. Dat is voor iedereen beter, het bedrijf en jezelf. De studententijd is er om van alles uit te proberen, en pluk er daarna dan ook de vruchten van. Stop al je energie en kennis in die ene baan en je krijgt iedere week weer nieuwe mogelijkheden.

Ook interesse in een stage of werk bij een internetbedrijf?

Studenten die overwegen een stage te lopen bij een internetbedrijf zitten in Berlijn goed. Wees echter selectief. Door het grote aanbod zitten er verschillende bedrijven tussen waar het soms aan opleidingsmogelijkheden of professionaliteit schort. Een stagiair in Berlijn werkt full-time en moet   keihard werken met extra uren. Een stage duurt hier ongeveer 4 tot 6 maanden. Dat harde werken wordt weer goedgemaakt met drankjes, vers fruit en soms ook cornflakes en broodjes. Bij GetYourGuide voegen ze daar iedere ochtend ontbijt en pizza-vrijdag aan toe. Daarnaast heb je vaak  een mentor waarmee je volledig meedraait en zo ook echt het vak leert. Een aanrader!