Gezocht: stagiairs voor project 'Onze Indische buurten'

In Nederland zijn er 55 gemeenten met buurten die door geografische namen of persoonsnamen verwijzen naar Oost- of West-Indië. De oudste van deze Indische buurten is te vinden in Den Haag en dateert van 1860-1900, terwijl de jongste exemplaren (Barneveld, Nijmegen en Almere) op dit moment worden gebouwd. Dit in het straatbeeld zeer zichtbare aspect van de koloniale geschiedenis is erg boeiend. Zo verschilt het hebben van een Indische buurt per gemeente: zoveel gemeenten, zoveel verschillende redenen en relaties met Indië!

Hulp nodig

Zoals in het interview in de nieuwste Aanzet (December 2016) te lezen is, vervult Michael Bremmers, UU-alumnus Geschiedenis (BA) en Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief (MA), verschillende taken voor het project. Samen met initiatiefnemer Dick Rozing werkt hij aan de publicatie Indische buurten in Nederland. Verschillende (oud-)studenten Geschiedenis en docenten van de UU en Universiteit Leiden verlenen hieraan al hun medewerking – Remco Raben, Hendrik Henrichs, Marijke Huisman, Karwan Fatah-Black – maar we hebben jouw hulp hard nodig om tot een mooie publicatie te komen!

Mogelijke stageopdrachten:

- Artikel Indische buurt: Onderzoek doen naar ontstaansgeschiedenis van een Indische buurt en hier een artikel over schrijven van 1000-3000 woorden, afhankelijk van de grootte van de buurt.

- Beeldredactie: Zoeken van interessante afbeeldingen, foto’s en kaartmateriaal voor boek en site.

- Trefwoordenregister: Beschrijven van alle lemma’s (unieke namen), de 250 Oost- en 25 West-Indische, inclusief de 40 gouverneurs-generaal. De uitgebreidere beschrijvingen of biografieën verschijnen op onze website www.indischebuurten.nl en op Wikipedia – contacten hiervoor zijn al gelegd. Voor in het boek moeten uit deze beschrijvingen kernachtige samenvattingen komen (1 à 2 zinnen per trefwoord), zodat dit als register kan fungeren.

- Fiets- of wandelroutes door Indische buurten: Ca. 30 gemeenten hebben een Indische buurt van enige omvang. Het ontwikkelen van een fiets- of wandelroute door zo’n Indische buurt met verwijzingen naar memorabele straten, panden etc. is een mooi product.

- ‘Verdwenen’ Indische buurten of ‘losse sporen’:

- Onderzoek doen naar gemeenten waar een Indische buurt is verdwenen

- Onderzoek doen naar gemeenten met losse Indische sporen (losse Indische straatnamen, gebouwen, etc.)

- Onderzoek doen naar gemeenten die nooit een Indische buurt hebben gehad? Waarom niet, terwijl deze soms wel een historische band met Oost- of West-Indië hebben (bijvoorbeeld Middelburg, Hoorn, Enkhuizen).

- Filmpjes van een buurt: Ontwikkel een promotiefilmpje over een Indische buurt voor de website en YouTube. Schrijf draaiboek (wat ga je onderzoeken, welke buurtbewoners ga je interviewen, etc.) en tekst en/of boekje bij de film.

- Zelf een leuk, interessant, grappig, creatief of briljant idee? We staan ervoor open.

Meer weten?

- Kijk op: www.indischebuurten.nl  of  www.facebook.com/indischebuurten

- Mail naar:  m.j.c.bremmers@gmail.com

Interesse?

Dus, heb je altijd al mee willen werken aan een grote publicatie, wil je werkervaring opdoen in de culturele sector, ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van Indonesië, de koloniale geschiedenis van Nederland, erfgoed of publieksgeschiedenis? Meld je dan aan als stagiair en wie weet maak jij straks onderdeel uit van dit leuke project. Stuur je CV en motivatie naar m.j.c.bremmers@gmail.com, waarbij je aangeeft wie je bent, wat je aanspreekt aan het project, welke opdracht je voorkeur heeft, hoe lang je stage wilt lopen (fulltime of parttime, en één blok of twee blokken), en wanneer je zou kunnen beginnen.

Wie, wat, waar

Stage-opdracht voor 7,5 of 15 ECTS op niveau 2

Wanneer? Vanaf blok 3 (eerder kan in overleg ook)

Wie? BA-studenten

Vergoeding? Onkostenvergoeding en een exemplaar van het boek.