Universiteit Leiden

nl en

Help een statushouder op weg in Leiden

De gemeente Leiden helpt statushouders om zo snel mogelijk sociaal en economisch zelfstandig te worden, met behulp van vrijwilligers. Student film en literatuur Mitchell van Vuren is een van hen. Ook iets voor jou?

Project JA Statushouders (JAS) is het project van de gemeente Leiden om statushouders op de rails te helpen. Gedurende twee jaar zijn de nieuwkomers 24 uur per week bezig met hun inburgering en ontwikkeling, gericht op school of werk. Een belangrijk onderdeel hiervan is het mentorproject. Vrijwilligers worden mentor van een statushouder, waar zij twee à drie uur per week mee optrekken. Het doel?  Kennismaking met de Nederlandse taal en cultuur, het opbouwen van een sociaal netwerk en het verkennen van de omgeving.

Leuk en leerzaam

Student Film en literatuur Mitchell van Vuren meldde zich aan. ‘Ik begeleid een een 20-jarige man uit Kuwait. Het leek mij erg leuk en leerzaam om iemand uit een andere cultuur te helpen de Nederlandse cultuur te leren kennen en te begrijpen, en ook om zelf meer te leren over het land van herkomst van degene met wie je optrekt.’

Veel vrijheid

Het project JA Statushouders geeft de mentoren en statushouders de vrijheid om zelf te bepalen waar en wanneer je afspreekt. Daardoor valt het project goed te combineren met de studie. 'Vaak lopen we door de stad Leiden en vertellen we elkaar over ons leven. Ik probeer hem dingen te laten zien die de meeste buitenlanders niet doorhebben, zoals het studentenleven en mijn werk als  tekstschrijver bij Sky 015 en dat bij Animæ Entertainment Films.'

Steeds makkelijker

'Leuk is dat je iemand leert kennen die je normaal gesproken nooit zou hebben ontmoet. En je krijgt een compleet andere kijk op het leven in een ander land en op de gehele vluchtelingencrisis.' Heeft het vrijwilligerswerk ook lastige kanten? ‘Intercultureel contact blijft altijd lastig, omdat je nog niet weet hoe je met elkaar om moet gaan. Maar gelukkig wordt dat met de tijd steeds makkelijker en doe je juist dingen, die je normaal gesproken niet zou doen.’

Ook geïnteresseerd?

De Gemeente Leiden is op zoek nieuwe mentoren voor het project JA Statushouders. Wie geïnteresseerd is om ook een paar uur per week met een statushouder op te trekken kan zich aanmelden bij JAS.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.