Afvalscheiding op de Universiteit Leiden

Wat is beter voor afvalhergebruik: een plastic, kartonnen of porseleinen beker? Een bio-based of fossil-based coating? Voor- of nascheiding van afval? Vraag tien experts en je krijgt gegarandeerd tien verschillende meningen. Over één ding zijn zij het echter allemaal eens: niets doen is geen optie. Ook op de Universiteit Leiden wordt een steeds groter deel van het afval gescheiden.

Op steeds meer plekken binnen de Universiteit Leiden kan afval gescheiden worden weggegooid.

Afgelopen half jaar is de Universiteit Leiden bezig geweest met het invoeren van gescheiden afvalstromen. Inmiddels zijn er gescheiden afvalstromen op veel centrale plekken, zoals de hoofdentree van het Lipsius en in de buurt van automaten. Met ingang van dit academisch jaar kent de universiteit vier afvalstromen:

• GFT en etensresten (groen);
  • plastic verpakkingen, metaal (blik) en drinkpakken (afgekort tot PMD, oranje);
  • papier (blauw);
  • restafval (grijs).

Het doel, zoals geformuleerd in het Milieubeleidsplan 2016-2020, is om de hoeveelheid restafval terug te dringen naar minder dan 250 ton in 2020.

Verwerking per afvalsoort

GFT en etensresten worden nuttig hergebruikt. Deze gaan naar een vergister, waarbij een deel wordt omgezet naar biogas en het restant verwerkt wordt in een bodemverbeteraar. Oud papier en karton wordt gewassen en vervolgens verwerkt tot nieuw papier en karton. Meer dan 80% van het papier dat in Nederland wordt gemaakt, bestaat uit gerecycled oud papier.

PMD kan goed gescheiden worden door middel van machines. Plastic wordt gegranuleerd voor nieuwe plastic producten. Het blik wordt omgesmolten voor de productie van nieuwe blik. Het karton en aluminiumlaagje van de drinkpakken wordt van elkaar gescheiden en gerecycled, de plastic coating ervan hergebruikt voor nieuwe plastic materialen. Alleen gebeurt dit op dit moment nog niet voor bedrijfsafval, enkel voor consumentenafval

Dataverzameling voor marktsturing

De universiteit is daarom bezig met een marktoriëntatie om haar PMD-stroom apart te laten verwerken. Verschillende systemen en processen zijn opgezet om zo nog beter inzicht te krijgen in de afvalstromen, vooral het PMD-afval. Deze data zal een belangrijke rol spelen in de toekomstig aanbesteding van universitaire afvalverwerking.

Met andere woorden: hoe beter studenten en medewerkers hun afval scheiden, hoe representatiever de data. De universiteit moedigt haar studenten en medewerkers dan ook aan om het afval te scheiden, zodat zij de afvalmarkt kan uitdagen om met vernuftige oplossingen te komen voor het probleem van PMD-afval van bedrijven.

Meningen

Boven elke afvalbak hangt een bord waarop aangegeven staat wat wel en niet in elke bak mag. Dat is nu gebaseerd op wat er tot nu toe vaak fout gaat. Door regelmatig de afvalstromen te evalueren, kunnen de borden actueel gehouden worden door in te spelen op het scheidgedrag van studenten en medewerkers. De aankomende enquête van het Universiteit Leiden Panel zal de panelleden bevragen over hun ervaringen.

Denk mee!

Vind jij het scheiden en verminderen van afval net zo belangrijk als wij? Meld je dan aan voor het Universiteit Leiden Panel. Je ontvangt dan periodiek een enquête om mee te denken over o.a. de afvalscheiding van de Universiteit Leiden. Input van deze enquêtes hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van PURE en het veganistisch assortiment.