Hoe het verblijf van onze internationale studenten nog aangenamer kan

Wat werkt: buddy’s, een internationaal studentenpanel of een Global Lounge? Medewerkers van de faculteiten kwamen op 12 maart bijeen in Scheltema om best practices te delen. Internationale studenten gaven hen tips en tops.

In inspiratiesessies vertelden vertegenwoordigers van de faculteiten hoe zij ervoor zorgen dat internationale studenten zich thuis voelen. Bij geneeskunde speelt de studievereniging M.F.L.S. een belangrijke rol. ‘De faculteit had al jaren een buddysysteem maar dat bleek niet genoeg’, zei geneeskundestudent Jozif Vlaski, voorzitter van M.F.L.S. Veel internationale studenten zagen hun maatje slechts een paar keer voor een rondleiding en daar bleef het bij.

In inspiratiesessies worden best practices gedeeld.

Van Sinterklaas tot lasergamen

Daarom organiseert de studievereniging tegenwoordig een programma met diverse activiteiten – van een Sinterklaasfeest tot lasergamen – waar nadrukkelijk ook Nederlandse studenten welkom zijn. De internationale studenten krijgen ééns per twee maanden een nieuwsbrief die hen wijst op alle evenementen en in enquêtes geven ze aan waar ze behoefte aan hebben. De deelnemers reageerden enthousiast: ‘Wat goed dat de studievereniging zo actief is. Dit moeten we op alle faculteiten uitrollen’, zei een medewerker.

Twee deelnemende internationale studenten, afkomstig uit Georgië (links) en Italië.

Introductieweek OWL is geliefd

Ook de aanwezige internationale studenten juichen gezamenlijke activiteiten toe. Een Georgische student merkte op: ‘We willen juist integreren met de Nederlandse studenten dus we hoeven niet allemaal afzonderlijke activiteiten, die creëren een verschil.’ Maar over de Orientation Week Leiden, de introductieweek voor internationale studenten, zijn ze allemaal erg enthousiast. ‘Die mag zo blijven.’

De Global Lounge van de rechtenfaculteit.

Huiskamer van de faculteit

Rechten wil ook zoveel mogelijk integratie en faciliteert dat onder andere met de Global Lounge; het is dé huiskamer van de faculteit aldus initiatiefnemer Anette van Sandwijk. Haar advies: ‘Stop zo’n ontmoetingsplek niet in een hoekje van de faculteit, maar creëer een centrale plek zodat internationalisering zichtbaar is.’ Zo worden in de lounge internationale studenten en buitenlandse delegaties ontvangen en bijeenkomsten georganiseerd. En de lounge biedt met prettige banken, schermen met nieuwszenders uit de hele wereld én uitstekende koffie en hapjes vooral een prettige dagelijkse ontmoetingsplek waar veel studenten en medewerkers graag komen.

Community building

Rechten doet meer aan ‘community building’: nog voor hun aankomst legt de faculteit contact met de studenten, er is een introductieprogramma, er zijn diverse sociale activiteiten en gedurende hun verblijf hebben ze minstens drie gesprekken met de buitenlandcoördinator om te vertellen hoe het gaat. De Italiaans-Spaanse rechtenstudent Alex voelt zich dankzij al deze faciliteiten ‘heel welkom’ op de faculteit. Vooral de Global Lounge en de excursies met hoogleraren waardeert hij zeer. Hij had ook nog een tip voor de deelnemers. ‘Dankzij alle rondleidingen weten we bijvoorbeeld dat Einstein hier ooit hoogleraar was en dat is leuk. Maar wij voelen ons juist ook loyaal aan de huidige universiteit en we zouden graag meer aanwezig willen zijn bij de ceremonies en prijsuitreikingen van de onderzoekers die hier nu werken.’ Van Sandwijk vond het een goed idee en wees hem alvast op de dies en de opening van het academisch jaar: daar zijn internationale studenten nadrukkelijk ook welkom.

Panel met tien nationaliteiten

Bij de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen (W&N) denkt een panel van internationale studenten tegenwoordig structureel mee hoe het nog beter en prettiger kan; van een eenvoudiger inschrijvingsprocedure en hulp bij het zoeken naar een kamer tot en met activiteiten voor internationale alumni. Het panel met tien verschillende nationaliteiten dient als klankbordgroep en draagt inspirerende ideeën aan, aldus Gloria Schildwacht van W&N. Zo beantwoorden studenten in skypesessies vragen van landgenoten die ook een studie in Leiden overwegen.

Er komt een app voor studenten.

Nederlands leren

Naast deze facultaire voorbeelden zijn er ook nieuwe universiteitsbrede initiatieven. Zo wordt later in dit collegejaar een nieuwe Engelstalige app gelanceerd die in één klap toegang biedt tot alle belangrijke diensten zoals Blackboard, uSis en de E-prospectus. De zogenoemde Wasstraat, een stappenplan van Studenten- en Onderwijszaken, moet zorgen voor een soepeler begin: van de aankomst in Leiden en vooral bij het vinden van een kamer. En de online talencursus Dutch & More geeft buitenlandse studenten de kans om goedkoop Nederlands te leren en alvast vertrouwd te raken met het leven in Nederland. Enkele internationale studenten zeiden graag Nederlands te willen leren. ‘Als je echt wilt integreren moet je de taal leren’, aldus de Georgische student.