Mentornetwerk live: Studenten speeddaten met alumni

Je vooruitzichten op de arbeidsmarkt zijn nu misschien nog een ver-van-je-bed-show. Maar toch is het goed om daar over na te denken, en er met ervaringsdeskundigen over te praten. Bijvoorbeeld met alumni tijdens een speeddate!

Veel van onze alumni zijn als mentor beschikbaar via het online Mentornetwerk van de Universiteit Leiden. Tien FGW-studenten kregen op 22 maart de kans om vier keer een kwartier live te speeddaten met alumni van onder andere Geschiedenis, Linguistics, Engels, Nederlands, Turkse taal en cultuur en Griekse en Latijnse taal en cultuur.

Grote meerwaarde

Lorenzo Oechies (MA Linguistics) ging in gesprek met Neerlandicus Erik Bimmel. Erik werkt als projectprofessional bij Compagnon, een Recruitment&Human Resources-bedrijf. Lorenzo is benieuwd welke vaardigheden uit zijn studie Erik gebruikt. ´In mijn vak draait het voor een groot deel om communicatie, ik stel vacatureteksten op, schrijf vaak rapporten. Taal is mijn gereedschap, het is een belangrijke tool. ´Heeft niet iedereen die tools?´, vraagt Lorenzo. ´Mensen met een technische achtergrond zitten vaak meer op de inhoud. Als Geesteswetenschapper kun je hen helpen de boodschap krachtiger te maken. Je hebt zo een grote meerwaarde, dankzij je academische vaardigheden!´, licht Erik toe.

Elke ervaring telt!

Bart Lokker (BA Chinastudies) schuift aan tafel bij twee alumni Engels, Daný van Dam (docent UU) en Adriaan van der Weel (docent Boekwetenschap). Bart heeft de educatieve minor gedaan en vraagt zich af of het zonde is als hij niet óók de educatieve master doet. ´Natuurlijk niet!´, zegt Adriaan. ´Je hebt nu een tweedegraads bevoegdheid, je hebt leservaring. Je hebt leren spreken voor een groep, leren plannen, allemaal vaardigheden waar je veel aan hebt, en die je ook elders kunt gebruiken.´ Als Bart laat weten misschien Engels te willen geven aan Chinezen, heeft Daný nog een goeie tip: ´Met CELTA, een erkend certificaat, mag je ook lesgeven aan volwassenen.’

Tip: ga langs bij de Loopbaanservice

Ming Yuan Chang (MA Asian Studies) raakt aan de praat met Kim Beerden, docent Oude Geschiedenis. Ming komt uit Taiwan, ze wil graag in Nederland blijven. Ze weet niet goed wat voor baan ze zou willen, onder andere omdat ze geen goed beeld heeft van haar vaardigheden. Kim raadt haar aan om de e-gids te checken bij de vakken die ze volgt, om te zien welke vaardigheden bij dit vak horen. Ook raadt ze haar aan een stage te zoeken. Als Ming haar cv tevoorschijn haalt, adviseert Kim haar om een afspraak te maken bij de Loopbaanservice, zij kunnen je cv nakijken en je helpen het te verbeteren.

Meer over het Mentornetwerk

Wil je ook advies van onze alumni? Sluit je dan aan bij het Mentornetwerk! Het mentornetwerk is er speciaal voor studenten. De Leidse alumni in dit netwerk geven gratis advies en tips over hun werkveld, en sparren graag met je over je keuzes. Sommigen bieden je ook een meeloopdag aan op hun werk. Ruim 900 alumni staan voor je klaar om je te helpen!

Voor vragen over stage en loopbaan kun je terecht bij de Loopbaanservice.