Op avontuur tussen krabben en fossielen

Ben je geïnteresseerd in mariene biologie of in geologie, of in alle twee? Ga dan deze zomer mee op avontuur in Normandië en Bretagne!

Ga op zoek naar krabben en vissen in het getijdengebied en bekijk fossielen in oude steenlagen, of misschien wel de rand van een oude graniet intrusie. De cursus Crises in Biology begint met een serie interessante colleges, voorafgaand aan de excursie. Deze vinden in de eerste twee weken van juni telkens ’s avonds plaats, om 17:00 uur. Onderwerpen als de vorming van planeten en het ontstaan van het leven op onze planeet komen hierin aan bod.

In het getijdengebied van Roscoff leven veel bijzondere diersoorten, waaronder diverse krabben, slakken en zakpijpen.

Krijtrotsen in Normandië

De excursie begint op 18 augustus in Normandië. De kust van Étretat staat bekend om de torenhoge krijtrotsen. Je ontdekt hoe dit gebied zo tot stand is gekomen. De reis gaat verder naar Roscoff, Bretagne. In dit pittoreske havenstadje is het Station Biologique de Roscoff gevestigd. Dit instituut doet baanbrekend onderzoek op het gebied van mariene biologie.

Met je eigen diergroep het lab in

In het laboratorium krijg je een eigen diergroep toegewezen, waarnaar je onderzoek zult doen. Aan het einde van de cursus zul je veel meer te weten zijn gekomen over jouw eigen diergroep.

In groepen van ongeveer 7 studenten gaan we op het strand van Crozon de geologie van het Paleozoicum te lijf: Wist je dat er aan het eind van het Ordovicium ook een grote ijstijd was? We kunnen er hier bewijs voor vinden!

Meld je aan

Klinkt deze cursus jou als muziek in de oren? Meld je dan aan! Kijk voor meer informatie in de studiegids.

Wellicht tot snel!
Maarten Lubbers
deelnemer in 2017, begeleider in 2018

We gaan de zee op! Op een diepte van 17 meter gaan we op zoek naar pitvissen, spinkrabben en lancetvissen.
Ook op geografisch gebied heeft Bretagne veel te bieden. Zo zullen we in Plage de Veryac'h (Camaret) lagen vinden uit het Ordovicium, Siluur en Devoon.
In het Station Biologique de Roscoff krijg je jouw eigen aquarium, waarin je onderzoek kunt doen naar jouw eigen diergroep.