Uitslag universitaire verkiezingen: ONS opnieuw grootste studentenpartij, FNV Overheid leidt personeelsgeleding

Opnieuw is studentenpartij ONS (Ondernemende Studenten Leiden) bij de universitaire verkiezingen als grootste uit de bus gekomen. Dit levert de partij 3 zetels op in de Universiteitsraad. Voor de personeelsgeleding in de raad is FNV Overheid de grootste geworden, met 5 zetels.

Medewerkers van de universiteit konden dit keer kiezen tussen twee partijen voor hun vertegenwoordiging in de Universiteitsraad: FNV Overheid en PhDoc. FNV Overheid behaalde ruim 67 procent van de stemmen, goed voor 5 zetels in de raad. PhDoc komt met 3 zetels in de Universiteitsraad. De partij Universitair Belang, vorige verkiezing nog goed voor twee zetels, deed dit jaar niet meer mee.

Bekijk de exacte uitslag voor de personeelsgeleding in de Universiteitsraad

De studenten hadden beduidend meer keus: vier partijen, waarvan één voor het eerst deelnam (DSP The Hague) aan de universitaire verkiezingen. Net als de afgelopen jaren kwam ONS als grootste partij uit de bus, met 41,3% van de stemmen. De partij krijgt hiermee drie zetels in de Universiteitsraad. ONS is nog altijd de grootste, maar moet wel 2 zetels inleveren ten opzichte van vorig jaar. Lijst Vooruitstrevende Studenten (LVS) was de tweede partij met 25,7%, op de voet gevolgd door CSL (23,1%). Beide fracties krijgen twee zetels in de raad, waarmee de CSL-fractie groeit ten opzichte van vorig jaar. Nieuwkomer DSP The Hague wist bijna 10% van de stemmen binnen te slepen, en snoept daarmee ook een zetel af van ONS.

Bekijk de exacte uitslag voor de studentgeleding in de Universiteitsraad

Opkomst

Onder medewerkers was de opkomst dit jaar 23,4%, dat is iets lager dan bij de vorige verkiezingen twee jaar geleden. Ook bij studenten daalde de opkomst iets, dit jaar stemde 18% van de studenten ten opzichte van 23,6% vorig jaar.

Faculteitsraden

Naast de Universiteitsraad konden studenten deze verkiezingen ook stemmen voor hun vertegenwoordiging in de faculteitsraden en Studentenraad LUMC. Deze uitslagen worden per faculteit bekend gemaakt.