Uitslag NSE: studenten iets minder tevreden

De algemene tevredenheid van studenten in het hoger onderwijs is licht gedaald, maar het overall oordeel over hun opleiding blijft hoog. Dat geldt ook voor studenten van de Universiteit Leiden. In de Nationale Studenten Enquête (NSE) geven ze aan wat goed gaat en wat beter kan.

De Leidse studenten geven hun studie gemiddeld een 3,99 op een schaal van 1- 5 waarbij 5 zeer tevreden is. Van de aangeschreven studenten van de Universiteit Leiden vulde 33,1 % dit jaarlijkse landelijke tevredenheidsonderzoek in. Dat komt neer op 9.377 studenten.

Van docenten tot internationalisering

De onderwerpen varieerden van het beoordelen van docenten tot de faciliteiten in het gebouw. De waardering voor de docenten (3,77) bleef in Leiden (en op de campus Den Haag) gelijk ten opzichte van vorig jaar. Studenten waarderen de inhoudelijke deskundigheid, de inspirerende colleges en de beheersing van de Engelse taal. De aandacht voor internationalisering in het onderwijs kreeg dit jaar een iets hoger cijfer (3,24 nu tegenover 3,20 vorig jaar) en dat gold ook voor studiebegeleiding (van 3,46 naar 3,48). Ook de waardering van de stage (van 3,98 naar 4,02) ging iets omhoog.

Verbeterpunten

De Leidse studenten kaarten ook verbeterpunten aan.  Op diverse onderdelen geven ze iets lagere cijfers (variërend van 1 tot een paar procentpunten) dan het landelijk gemiddelde. Zo zijn ze iets kritischer over het leren van algemene vaardigheden (3,78  versus 3,85 landelijk gemiddelde), wetenschappelijke vaardigheden (3,71 vs 3,75), de docenten (3,77 vs 3,79), de toetsing en beoordeling (3,67 vs 3,73) en de groepsgrootte (3,39 vs 4,02). Naar aanleiding van de enquête neemt de universiteit maatregelen ter verbetering.

Hoe scoort jouw opleiding? Lees meer over de uitslag van de NSE 2018.
In september zullen afzonderlijke faculteiten van de Universiteit Leiden een online stuk publiceren over de uitslag van de NSE voor hun eigen faculteit.