Op zoek naar ideeën voor onderwijsinnovatie in de LDE EdTech Challenge

Heb jij een goed idee voor innovatie of nieuwe technologie in het onderwijs? Het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Education and Learning organiseert een challenge voor startups in ‘EdTech’. Het doel van de challenge is om innovatie in academisch onderwijs te stimuleren en het onderwijssysteem te verbeteren.

De challenge is een samenwerking met de incubators van de drie LDE-univeristeiten: ECE Rotterdam, Plnt Leiden en YES!Delft. In een programma van acht weken krijgen de geselecteerde EdTech-startups de kans om met hun plan aan de slag te gaan. Zo krijgen zij begeleiding van onderwijsexperts van de drie betrokken universiteiten, advies uit het bedrijfsleven en coaching van de incubators. Ook krijgen zij toegang tot testgroepen, pilot-klanten en financieringsmogelijkheden. The Get in the Ring Foundation is gevraagd om deze challenge te begeleiden vanwege hun grote ervaring met startups.

Wie kunnen meedoen aan de EdTech challenge?

Deze challenge staat voor iedereen open, van alle opleidingsniveaus en alle landen; het is niet alleen voor technische studenten of bestaande tech startups. Ideeën kunnen draaien om technologische (ICT) vernieuwing in het onderwijs, maar ook een nieuwe methode, materiaal of omgeving. Wel belangrijk is dat het idee op grote schaal toepasbaar is en daarmee voor een grote groep te benutten in het onderwijs. We hopen zo voor het einde van het jaar minstens tien mooie startups te kunnen verwelkomen en verder te begeleiden tot echte toepassingen in diverse soorten van onderwijs.

Tijdlijn:

• Deadline inschrijvingen via Get in the Ring: 29 september
    Voor deelname schrijf je een kort voorstel met jouw idee (een pitch van ongeveer 15 minuten) en meld je je aan via de site van Get in the Ring.
  • Skype-gesprekken met betrokken incubator: 4 oktober
  • Selectie startups voor het programma en kickoff: 25 oktober
  • Finale (pitches voor investeerders en launching customers): 14 december

Effectief op zoek naar onderwijsinnovatie

Timo Kos gaf het afgelopen jaar ad interim leiding aan het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Education and Learning en nam vanuit die rol het initiatief voor deze EdTech challenge. ‘De aanleiding voor de EdTech challenge is dat innovatie hoog op de agenda van het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Education and Learning staat en dit een effectieve manier is om dat te organiseren.’ In het buitenland, bijvoorbeeld in Boston en Lausanne (Swiss EdTech Collider), zijn al eerder dergelijke succesvolle samenwerkingen tussen universiteit, incubators en bedrijven opgezet voor onderwijsvernieuwing. EdTech is inmiddels een markt waar 3 miljard dollar per jaar in omgaat. Dat geeft wel aan dat het tempo van vernieuwing hoog ligt.

Leidende rol voor Leiden-Delft-Erasmus

Kos gaat verder: ‘Als Leiden-Delft-Erasmus kunnen we meedoen in die ontwikkeling en wellicht zelf een leidende rol gaan spelen. Want naast een goede reputatie in onderwijs en onderzoek hebben we inmiddels ook een gezamenlijk Centre for Education and Learning, het Leidse Centre 4 Innovation , het Academic Teaching Lab van de TU Delft en de Erasmus Community for Learning. Dat, samen met 3 incubators, vormt een prima ecosysteem voor EdTech.’