Judith (alumna Geschiedenis) maakt informatie vindbaar binnen Rijkswaterstaat

Judith Calkhoven studeerde Geschiedenis in Leiden en werkt als documentalist bij Rijkswaterstaat in Utrecht. Daarnaast is ze trainee bij KBenP. 'Tijdens mijn studie Geschiedenis aan de Universiteit Leiden had ik niet kunnen denken dat ik in deze functie terecht zou komen. Ik wist überhaupt niet wat het vakgebied ‘informatiemanagement’ inhield!'

'Mijn naam is Judith Calkhoven, ik ben 24 jaar en sinds augustus werkzaam als documentalist bij Rijkswaterstaat in Utrecht. Ik werk voor het project B&O Vastgoed, een project dat verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van de gebouwen en terreinen van Rijkswaterstaat. Daarnaast ben ik trainee bij KBenP. Hier volg ik het traineeship Informatiemanagement. Dit houdt in dat ik vier dagen in de week werkervaring opdoe als documentalist en één dag in de week een vakinhoudelijke opleiding volg. Deze combinatie bevalt mij erg goed! Ik vind het leuk om mezelf te blijven ontwikkelen en nieuwe dingen te leren. Daarnaast doe ik werkervaring op binnen een grote overheidsorganisatie, maak ik kennis met projectmatig werken en Rijkswaterstaat als bedrijf.

Tijdens mijn studie Geschiedenis aan de Universiteit Leiden had ik niet kunnen denken dat ik in deze functie terecht zou komen. Ik wist überhaupt niet wat het vakgebied ‘informatiemanagement’ inhield! Wat mij daarentegen aansprak aan het traineeship waren de vaardigheden die werden beschreven: structureren, nauwkeurig kunnen werken, overzicht houden, adviseren en coachen. Ook het werken voor de overheid sprak mij aan.

Wat doe je als documentalist bij Rijkswaterstaat? Kort gezegd ben je als documentalist verantwoordelijk voor de vindbaarheid van informatie binnen je organisatie. Daarbij zijn er raakvlakken met archivering, want in de praktijk zet je de structuur op van een digitaal archief en controleer je het gebruik. Het leukste aan mijn werkzaamheden vind ik het puzzelen. Om een systeem goed in te richten moet je rekening houden met geldende archiefwetten, op nationaal niveau en op het niveau van de organisatie, met werkprocessen en met de praktische wensen van je gebruikers. Het raakvlak met archivering spreekt mij bovendien aan als historica. In de toekomst zou ik graag willen werken voor een cultureel-historische instelling, zoals een historisch archief of een museum, het liefst in combinatie met het doen van onderzoek. De dingen die ik nu doe en leer, komen dan zeker van pas!

Als ik iets geleerd heb na mijn afstuderen dan is het om je breed te oriënteren op de arbeidsmarkt. Sluit niet gelijk iets uit, omdat je het niet kent, maar ga het gesprek aan. Wie weet is het interessanter dan het lijkt en kun je de eerste stap in je carrière zetten!'

Judith Calkhoven studeerde geschiedenis en is documentalist bij Rijkswaterstaat  (Via KBenP)

Wil jij meer weten van het vakgebied van Judith? Kom dan naar de voorlichting 'Werken als informatiemanager bij KBenP (traineeship)' op 14 november om 15.30 uur.