Ruim 2600 euro naar vluchtelingstudenten dankzij NSE-respondenten

Meer dan tienduizend studenten van de Universiteit Leiden hebben de Nationale Studenten Enquête ingevuld. Daarom doneert de universiteit een bedrag van €2625,50 aan onderwijs voor vluchtelingstudenten.

Dit jaar droegen studenten met het invullen van de enquête niet alleen bij aan beter onderwijs voor henzelf, maar ook aan dat van gevluchte studenten. De universiteit doneerde voor iedere student die de NSE heeft ingevuld €0,25 aan onderwijs voor vluchtelingstudenten. In negen weken tijd werd de NSE door 10.502 studenten van de Universiteit Leiden ingevuld – een responspercentage van 35,6%. Dit leverde een totale donatie op van €2625,50.

Leiden Empowerment Fonds

De donatie loopt via het Leids Universitair Fonds (LUF), die zorgt dat het geld bij UAF, de stichting voor vluchtelingstudenten terecht komt. Op 17 april overhandigde vicerector Hester Bijl de cheque aan Eline Danker, directeur van het LUF, in het bijzijn van de Leidse assessoren. Danker: ‘Studenten kennen het LUF als het fonds waar ze kunnen aankloppen als ze met hun studie- of studentenvereniging een bijzondere activiteit organiseren, of als ze zelf naar het buitenland willen voor een stage of onderzoek. Het LUF werft daarvoor geld en zorgt er ook voor dat geld op de goede plaats terecht komt. We zijn bezig met het instellen van het Leiden Empowerment Fonds, onder andere voor studenten met een migratieachtergrond. Dus deze donatie voor UAF past daar prachtig in.’

LUF-directeur Eline Dankers (3e van links) ontving de cheque uit handen van vicerector Hester Bijl (3e van links) en de Leidse assessoren.

Resultaten NSE vertraagd

Het donatiebedrag voor het UAF is berekend op basis van voorlopige responscijfers. Deze worden mogelijk nog bijgesteld, bijvoorbeeld om te corrigeren bijvoorbeeld voor onvolledig ingevulde enquêtes. Het bedrag zal niet worden gewijzigd. Studiekeuze123, die de NSE organiseert, ondervond dit jaar diverse technische en privacy-gerelateerde problemen. Om te bepalen in hoeverre deze problemen de kwaliteit van de verzamelde gegevens hebben beïnvloed, wordt momenteel een onafhankelijke landelijke kwaliteitscontrole uitgevoerd. Daarbij wordt ook onderzocht of het nodig en mogelijk is data te corrigeren. Dit proces zal minimaal 2 maanden duren, wat betekent dat de uitkomsten van de NSE 2019 voorlopig nog niet beschikbaar zijn.