Prijsvraag Cleveringa 2.0: schrijf je eigen protestrede

Voor welke zaak wil jij je nek uitsteken? En wat zou iemand als Rudolph Cleveringa nu zeggen? Schrijf als student jouw eigen, moderne protestrede en wie weet mag jij deze op 28 november, bij de herdenking van de beroemde protestrede van Cleveringa, zelf voordragen. De prijsvraag is een initiatief van het Cleveringa Comité Leiden.

Ik treed hier vandaag voor U op een uur, waarop gij gewoon waart een ander voor U te zien: Uw en mijn leermeester Meijers. De oorzaak daarvan is een door hem hedenochtend rechtstreeks van het Departement van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen ontvangen brief…

Zo begon de decaan van de juridische faculteit, professor Rudolph Cleveringa, op 26 november 1940 zijn protestrede tegen het ontslag van joodse hoogleraren. Ook bij andere faculteiten werd geprotesteerd: Professor Barge, hoogleraar Anatomie en Embryologie, hield een college waarin hij korte metten maakte met de opvattingen van de nazi’s over rassenleer. En de theoloog professor Van Holk hield een rede, gevolgd door een college over de joodse wijsgeer Spinoza. Hun optreden was bepaald niet zonder risico. In zijn dagboek schreef Cleveringa over hoe hij de avond voorafgaand aan de rede met zijn vrouw Hiltje thuis zat:

Wij zaten elk aan een andere zijde van de grote tafel, tegenover elkaar; het theeblad stond naast haar. Het was een laatste avond van stil huiselijk geluk; maar er was een grote ernst in ons beiden. De zenuwachtige opwinding was uit mij; maar ernstige, welberaden zekerheid was er voor in de plaats gekomen. Ik wist wat mij te doen stond; maar ik wist ook dat ik gevaar ging lopen.

Zijn koffer stond klaar, gepakt en wel: Cleveringa was er zeker van gearresteerd te zullen worden, en dat gebeurde dan ook.

Vrijheid anno nu

In Nederland lopen wij nu niet een dergelijk gevaar als we ons protest uitspreken over een zaak. Toch horen we niet veel mooie protestredes, terwijl er best zaken zijn waartegen wij, juist ook nu wij de vrijheid daartoe hebben, zouden moeten protesteren.

Welk onderwerp vind jij een protestrede waard? Voor welke zaak wil jij je nek uitsteken? Wat zou iemand als Cleveringa nu zeggen?

Schrijf je eigen protestrede

Ben je student aan de Universiteit Leiden? Schrijf dan een rede en win de kans deze te houden in het Groot Auditorium van het Academiegebouw – de plaats waar Cleveringa zijn rede hield – tijdens de jaarlijkse herdenking georganiseerd door het LUF op 28 november aanstaande. Je publiek: ruim 220 Leidse alumni en de andere spreker van die avond, Jaap de Hoop Scheffer. Je krijgt bovendien professionele begeleiding door een topdebater.

Deadline: 1 augustus 2019
Maximum aantal woorden: 1500
Stuur je inzending als Word-bestand naar protestrede@cleveringabijeenkomst.nl