LExS-bursalen: niet alleen studeren!

Heks, buikdanseres of astronaut. Dat wilden de buitenlandse studenten die een LExS-beurs kregen van de Universiteit Leiden als kind onder andere worden. In plaats daarvan kregen ze op maandag 2 september hun LExS-certificaat, symbool voor de beurs, uitgereikt.

LExS-bursalen: niet alleen studeren!

LExS staat voor Leiden University Excellence Scholarship. Deze beurs voor een full time masterprogramma wordt toegekend aan excellente buitenlandse studenten. De 63 ambitieuze bursalen van 2019-2020 komen van over de hele wereld, uit 28 landen.

Toekenning is bijzonder

De bursalen verzamelden zich in het klein auditorium van het Academiegebouw. Ze zagen er stuk voor stuk prachtig uit en je kon zien dat ze hadden uitgekeken naar dit moment. De studenten werden verwelkomd door vice-rector magnificus Hester Bijl. Zij benadrukte hoe bijzonder het is dat deze studenten een LExS beurs toegekend hebben gekregen: van de 1100 aanvragen zijn er 63, ongeveer 6%, gehonoreerd. Later zullen de LExS-studenten een belangrijke bijdrage leveren aan de maatschappij.

Jeroen ’t Hart, directeur Studenten- en Onderwijszaken, reikte de certificaten uit, waarbij de studenten door LExS-coördinator Mariëlle van Es werden gefeliciteerd in hun eigen taal. De ouders die waren meegekomen keken trots naar hun getalenteerde kinderen.

Verbeteren van kinderrechten

Op de achtergrond werden de antwoorden geprojecteerd op vragen die de studenten hadden beantwoord. Zo lieten ze weten wat ze als kind graag hadden willen worden en wat hun carrièreplan nu is. Vroegere dromen zoals heks, buikdanseres en astronaut worden, maakten plaats voor andere, ambitieuze plannen. Deze bleken  vaak gericht op hun thuisland, zoals het ontwikkelen van een beter waterzuiveringsprogramma in Colombia, het verbeteren van de kinderrechten in India en het opzetten van betaalbare gezondheidszorg in Zuid-Afrika.

Tweedejaars LExS student, Sadreddin Metin vertelde over zijn ervaring in Nederland. Hij spoorde de nieuwe bursalen aan om van hun studie aan de Universiteit Leiden een onvergetelijke tijd te maken en vooral ook veel vrienden te maken van over de hele wereld.

Visitekaartjes

Na de uitreikingsceremonie werd een groepsfoto gemaakt en begon de netwerkborrel. De studenten hadden naast hun certificaat ook visitekaartjes gekregen met het idee die met hun medebursalen uit te wisselen. Dit zorgde direct voor een gezellige, sociale sfeer, waarin de basis werd gelegd voor mooie contacten gedurende hun Leidse studietijd en hun verdere professionele en persoonlijke leven.

Tekst: Lisanne van Haften
Mail de redactie