Studenten en docenten evalueren Brightspace

Na enquêtes over de eerste ervaringen met Brightspace maakt het Brightspace-projectteam de digitale leeromgeving nu gebruiksvriendelijker. In collegejaar 2020-2021 vervangt Brightspace Blackboard volledig.

Sinds dit collegejaar ondersteunt Brightspace het onderwijs in een aantal vakken: studenten en docenten van vrijwel alle faculteiten doen in 60 vakken de eerste ervaringen op met Brightspace. Het Brightspace-projectteam gebruikt deze fase om feedback te verzamelen en daarmee optimaal op de wensen van de universiteit aan te kunnen sluiten.

Enquêtes over informatie en gebruik

Studenten en docenten vulden in september en november een enquête in: de eerste over de communicatie en informatievoorziening rond Brightspace, de tweede over gebruik, navigatie en ervaringen met Brightspace. In die laatste gaven 357 studenten de leeromgeving gemiddeld een 6,6; 61 docenten een 7,2.

Docenten

Van de docenten vond ongeveer een kwart dat het week-/themamodel voor hun cursus niet het beste past en ze bij voorkeur zelf de structuur bepalen. Daarom beveelt het projectteam aan ook de mogelijkheid te bieden voor een ‘plat’ model te kiezen. Docenten vinden dat ze goed kunnen navigeren door Brightspace, maar ook dat de tegels op de homepage en ‘course home’ veel ruimte innemen. Ook door het grote lettertype moet er veel worden gescrold of geklikt.

Studenten

Ook studenten noemden veel moeten scrollen om informatie te vinden als bezwaar. De homepage waarderen ze, wel noemt 40 procent van de studenten concrete verbeterpunten voor de ‘course home’ en de navigatie. Zo vragen ze om een zoekfunctie binnen een cursus.

Aanbevelingen

Het projectteam van Brightspace heeft in een adviesrapport aan de hand van de feedback van beide doelgroepen verschillende aanbevelingen gedaan om de gebruikerservaring met Brightspace te verbeteren. Zo heeft het projectteam het verzoek ingediend bij de ontwerper voor een zoekfunctie voor documenten, binnen de cursussen wordt ruimte gemaakt voor weblectures, assignments en exams en helpt een voorbeeldstructuur in de cursusomgeving de docenten.