Uitslag universitaire verkiezingen: zelfde samenstelling studentgeleding UR, lagere opkomst

Het goede nieuws is dat alle studentenpartijen die zich dit jaar kandidaat stelden voor de Universiteitsraad, weer een of meerdere zetels hebben gekregen; in de studentengeleding is niets veranderd. Het mindere nieuws is dat het opkomstpercentage voor de raad is met 16,3% verder weggezakt.

De studentgeleding van de Universiteitsraad gaat weer zes partijen tellen op acht zetels zes partijen tellen. De verdeling is net als vorig jaar:

ONS 2
LSP 2
PBMS 1
CSL 1
DSP 1
LVS 1

Restzetels doorslaggevend

Door het grote aantal partijen, hebben de restzetels een doorslaggevende rol gespeeld. Elke partij moest iets meer dan 12,5% van de stemmen (de kiesdeler, dit jaar 640 stemmen) halen om rechtstreeks een zetel te bemachtigen. ONS, LSP, LVS en PBMS slaagden hierin, CSL en DSP niet. Vier zetels waren dus direct vergeven, vier nog niet. Want géén van de partijen haalde meteen twee zetels; hiervoor was ruim 25% van de stemmen nodig. Er waren dus nog vier zetels (de helft!) te verdelen die niet meteen toevielen aan de partijen.
Hierop is gekeken welke partijen met hun nog niet verzilverde stemmen het dichtst bij (nog) een zetel kwamen.  Dat waren ONS, LSP, CSL en DSP.

Zo kan het gebeuren dat ONS en de LSP een extra zetel krijgen, terwij CSL en DSP, die niet genoeg stemmen hadden voor één zetel, toch in de Raad komen. Deze uitkomst vraagt weer intensief samenwerken, maar tot nu toe is gebleken dat dat wel aan de studentenpartijen kan worden overgelaten.

Opkomst

Het opkomstpercentage voor de verkiezingen voor de Universiteitsraad lag onder studenten met 16,3% dramatisch laag. Vorig jaar bleek al dat de coronacrisis, die het partijen moeilijker maakt om campagne te voeren en de universiteit moeilijker om anders dan virtueel reclame te maken voor de verkiezingen, de opkomst sterk negatief beïnvloed. Toen zakte het studenten-deelnamepercentage al met ruim 3% naar 18%.

Opvallend is dat de opkomst voor de faculteitsraden hoger ligt dan die voor de Universiteitsraad, namelijk op plm. 19,5%. Dat kan komen doordat studenten wel gestemd hebben voor de faculteitsraden en niet voor Universiteitsraad en/of dat het percentage wordt beïnvloed door studenten die twee studies in twee faculteiten doen: zij kunnen voor twee faculteitsraden stemmen maar slechts een keer voor de Universiteitsraad.

Ook hier is terugval te zien, maar de studenten van de faculteiten Geneeskunde, Rechtsgeleerdheid zorgen ervoor dat hun perscentages weer wat opkrabbelden. Het grilligste beeld laat Archeologie zien. Zie de tabel hieronder.

Opkomst faculteitsraden

De opkomst onder studenten voor de faculteitsraden laat grote verschillen tussen de faculteiten zien:

2021 2020 2019
Archeologie 22,9 27,6 21,6
Geesteswetenschappen 16,6 17,7 20,5
Geneeskunde 27,8 25,7 27,1
Governance and Global Affairs 17,3 24,7 29,1
Rechtsgeleerdheid 22,7 21,5 28,9
Sociale Wetenschappen 15,8 19,3 26,8
Wiskunde en Natuurwetenschappen 15,6 15 19,3

Nieuwsgierig naar de uitslagen bij de medewerkers?

Tekst: Corine Hendriks