Universiteit Leiden

nl en

Steun voor (en door) studenten in tijden van corona

De coronacrisis heeft een grote impact, ook op onze universiteit en op het leven van haar studenten. Onderwijs vindt grotendeels online plaats en sociaal contact is maar beperkt mogelijk. Dat is niet alleen ontzettend vervelend voor jullie, maar kan ook moeilijk zijn. We begrijpen je zorgen en doen er alles aan je zo goed mogelijk te ondersteunen. Hieronder zetten we op een rij waar je terechtkunt voor informatie, tips, ondersteuning en een luisterend oor.

Steun voor (en door) studenten in tijden van corona

De voortdurende onzekerheid over de situatie rond het coronavirus legt een flinke (mentale) last op ons allemaal. Het is niet gek als je je daardoor zorgen maakt, om je studievoortgang of om je gezondheid, en dat je stress ervaart. We hebben informatie en verschillende (online) tools die je daarbij kunnen helpen: 

 • Op onze website Healthy University @Home geven we tips om thuis gezond te blijven, zowel fysiek als mentaal. Bijvoorbeeld met dingen die je zelf kunt doen om je stress te verminderen, of apps die je kunnen helpen ontspannen. Maar er staat ook informatie over een gezonde werkhouding en tips om fysiek gezond blijven. 
 • Via het initiatief Caring Universities van de universiteiten van Maastricht, Leiden, Rotterdam en de VU, kun je verschillende online hulpprogramma’s volgen. Gratis, en met begeleiding van een online coach. Zo is er een module over omgaan met stress en een over het verbeteren van je stemming. Het aanbod wordt de komende maanden nog uitgebreid. 
 • Op de website van de Leidse stress-onderzoeker Bart Verkuyl vind je tips die je kunnen helpen wanneer je veel piekert.  
 • In deze folder van het LUMC staat meer informatie over hoe je stress kunt herkennen en hoe je ermee kunt omgaan in deze periode. 
 • Het Universitair Sportcentrum biedt online tutorials aan, zodat je in beweging blijft wanneer je vanuit huis studeert.

Wil je liever met iemand praten? Dat kan: 

 • Eerstejaars kunnen terecht bij hun mentor en/of tutor. Deel gerust met je mentor of tutor waar je tegenaan loopt, ook als je denkt dat het ‘maar’ een klein probleem is. Mentoren kunnen je uit eigen ervaring advies geven, of je naar de juiste begeleider doorverwijzen.  
 • Praat met je studieadviseur. Ook als je zorgen niet direct aan je studie gerelateerd zijn, kan je studieadviseur je wel helpen met een verwijzing naar de juiste ondersteuning.  
 • Bel of mail naar onze Student Support Services: studentsupport@leidenuniv.nl of 071 – 527 8025 of 071 – 527 8026 (op werkdagen van 9.30u tot 12.00u bereikbaar). Zij bieden ook een luisterend oor als je je zorgen maakt of je eenzaam voelt. 
 • Onze studentenpsychologen en studentendecanen staan ook voor je klaar. Fysiek langskomen is op dit moment niet mogelijk, maar je kunt per mail of telefonisch een afspraak maken voor een videogesprek. Zoek de betreffende begeleider of adviseur op de webpagina over begeleiders en adviseurs en bekijk op welke manier en op welk moment je contact kunt opnemen. 
 • Bel met de Coronacrisis Student Supportlijn van Rapenburg100 (de Leidse Studenten Ekklesia). Je kunt hen 7 dagen per week in de avond bellen om over je zorgen te praten met een van hun life coaches en spirituele hulpverleners: 071 744 0168 (van 16.00 - 18.00 en van 20.00 – 22.00). Meer informatie  

Dringend psychische hulp nodig?

Heb je dringend psychologische hulp nodig? Neem contact op met je eigen huisarts. Buiten kantoortijden kun je terecht bij de huisartsenposten in Leiden en Den Haag. Denk je aan zelfmoord? Bel 113 of chat op 113.nl. Bel in het geval van een levensbedreigende situatie 112.

Ik heb vragen over het volgen van online onderwijs

Alle informatie voor huidige studenten met betrekking tot het online voortzetten van het onderwijs hebben we in één online dossier gebundeld: Studeren in tijden van corona. Hier vind je het laatste nieuws, het campusprotocol en de coronacheck, praktische informatie over online studeren, en tips hoe je bepaalde programma’s downloadt en gebruikt vanuit huis. Ook hebben we de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet.  

 • Heb je geen goede pc of laptop en moet je een online toets maken? Het is mogelijk om een dag een laptop in bruikleen te krijgen. Lees hier hoe je dit regelt.  
 • Dreig je door de omstandigheden studievertraging op te lopen, bijvoorbeeld omdat je je niet kunt concentreren, omdat je zorgt voor een familielid of omdat je zelf ziek bent? Bespreek dit dan zo snel mogelijk met je studieadviseur. Deze zal je advies geven en zo nodig begeleiden. 
 • Bij de ePOPcorner kun je online leren hoe je zo efficiënt mogelijk studeert. Je kunt meer inzicht krijgen in je studieaanpak met de SMART studievragenlijst en verschillende gratis workshops volgen over effectief studeren, time management, tentamens maken, statistiek studeren en mindmappen. Deze workshops zijn volledig online, in eigen tempo te volgen en zijn nu op Brightspace toegankelijk voor studenten van de hele universiteit. Je dient jezelf wel voor de workshop in te schrijven.  
 • Heb je een functiebeperking en ervaar (of voorzie) je problemen met online onderwijs? Neem dan contact op met Fenestra Disability Centre, het universitaire expertisecentrum voor studeren met een functiebeperking.  

Ik heb behoefte aan contact met andere studenten

Nu een groot deel van het onderwijs online is en ook sociale activiteiten buiten je studie om zeer beperkt zijn, kan het gebeuren dat je je soms eenzaam of alleen voelt.  

 • Eerstejaars kunnen altijd terecht bij hun mentor en/of tutor, en bij medestudenten in hun mentor-/tutorgroep. Probeer in contact te blijven met elkaar, ook buiten de bijeenkomsten om. En heb je het idee dat iemand uit je groep wel wat extra steun kan gebruiken? Bel je medestudent eens op! 
 • Schakel de hulp van een buddy in via het buddysysteem. We proberen je dan te koppelen aan een medestudent, je buddy, die contact met je houdt en je kan steunen. Je buddy kan je ook helpen als je in thuisquarantaine zit, bijvoorbeeld met boodschappen doen. Lees hier meer. 
 • Sluit je aan bij een van de Student Support Groups. Je staat niet alleen, het delen van ervaringen met andere studenten kan helpen. Iedereen is welkom bij deze online supportgroepen, meld je aan via studentsupportgroups@sea.leidenuniv.nl

Ik wil zelf graag iets doen voor mijn medestudenten

Het kan natuurlijk ook dat jij je op dit moment best oké voelt. Fijn! Misschien wil je dan andere studenten helpen, die wel wat support kunnen gebruiken?  

 • Je kunt je opgeven als buddy. Op het moment dat er vraag naar is, word je gekoppeld aan een student die hulp nodig heeft. Het kan bijvoorbeeld gaan om hulp aan een student in thuisquarantaine, of hulp aan een student die behoefte heeft aan sociaal contact.  
 • We zoeken nog enthousiaste studenten die het leuk vinden om een Student Support Group te begeleiden tegen een kleine vergoeding. Stuur een mail studentsupportgroups@sea.leidenuniv.nl om te solliciteren.  
 • Houd contact met je medestudenten, spreek bijvoorbeeld buiten de colleges om af om bij te praten. Is er iemand in je jaar, of bij je colleges, die je al een tijdje niet hebt gezien? Stuur eens een berichtje, of bel je medestudent op!  
 • Heb je goede ideeën om het welzijn van studenten verder te verbeteren? Mail je ideeën naar ideeenstudentenwelzijn@sea.leidenuniv.nl.  

Ik wil werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling

Studeren kun je leren. Zeker tijdens studeren vanuit huis zijn studievaardigheden van groot belang. We bieden daarom diverse workshops studievaardigheden aan. 

 • Ook als je wil werken aan je persoonlijke ontwikkeling zijn er workshops beschikbaar.  
 • Bij de eerdergenoemde ePOPcorner kun je werken aan je online studievaardigheden. De workshops zijn gratis en online te volgen, inschrijven is wel verplicht. 
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.