Wat zijn momenteel de meest gevraagde vaardigheden volgens werkgevers?

Door de coronacrisis zitten steeds meer mensen zonder werk. Ook voor starters op de arbeidsmarkt is het een lastige tijd. Wat zijn de perspectieven voor studenten aan onze faculteit?

Marije Bedaux

Er wordt door veel organisaties momenteel niet actief geworven naar nieuwe medewerkers, zegt loopbaancoach Marije Bedaux.  Toch hebben sommige sectoren minder last van de crisis, zoals de zorg- en pharmaceutische sector, bedrijven in ICT, de voedingsindustrie en het onderwijs.

Alhoewel het een lastige tijd is voor studenten om aan een stage, bijbaan of startersbaan te komen, blijkt uit onderzoek dat er na de tijdelijke daling van vacatures waarschijnlijk volgend jaar weer geworven gaat worden. Dan zullen bedrijven ook als eerste op zoek gaan naar junioren en starters. Positief vooruitzicht dus!  En: flexibiliteit is een voordeel. Richt je dus niet te zeer op één specifieke baan of sector maar houdt het breed en denk na over andere mogelijkheden.

Wat ook duidelijk wordt, is wat de meest gevraagde vaardigheden zullen zijn bij sollicitaties. Hieronder volgt een opsomming:

• Digitale skills en communicatie via online platforms
    Met name ook het bewustzijn van verschillende culturen en hun omgang met online communiceren. Ben je bijvoorbeeld in staat om non-verbale communicatie via het scherm te achterhalen?

• Analytische vaardigheden en lezen
    Vanwege meer thuiswerken en meer begeleiding op afstand zullen werkzoekenden goed in staat moeten zijn om alleen en zelfstandig te kunnen opereren.

• Cultureel en internationaal bewustzijn
    Respect voor iedereen. Alhoewel het lijkt alsof de wereld kleiner is geworden door de coronacrisis, is dit slechts schijn: meer dan ooit is een begrip van de gehele wereld van groot belang.

Succes met de periode die komen gaat en bereid je goed voor zodat je snel in actie kan komen op het moment dat er weer mogelijkheden ontstaan op de arbeidsmarkt!

Marije Bedaux is loopbaancoach voor alle studenten van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Marije Bedaux heeft ervaring als jurist, recruiter, vertrouwenspersoon en loopbaancoach.