Universiteit Leiden

nl en

Vind een mentor in het Mentornetwerk via de vernieuwde site

Welke master is het geschiktst voor een bepaald beroep? Kan ik komen kijken bij je bedrijf of er een stage lopen? Als student heb je vast vragen over de arbeidsmarkt en de beroepspraktijk. Via het Mentornetwerk kun je specifiek zoeken naar een alumnus die de antwoorden weet.

De stap van het studentenleven naar de arbeidsmarkt is voor veel jongeren groot. De tijd van alleen voor jezelf werken is voorbij, je gaat beginnen aan een leven met veel meer verplichtingen. Maar ook een leven met een salaris, collega's en ontwikkelingsmogelijkheden. Die stap wil je zo goed mogelijk zetten. Vaak heb je vragen: ik wil graag in die branche werken, welke master is de beste voorbereiding? Hoe bereid ik me het beste voor op een sollicitatiegesprek? Hoe zijn de loopbaanperspectieven in dat werkveld? Ik wil heel graag bij dat specieke bedrijf aan de slag, hoe kom ik het best beslagen ten ijs?

Mentornetwerk
Mentor Tim van Os: 'Het kan van grote waarde zijn om een paar vragen te beantwoorden.'

Een onuitputtelijke bron van informatie

De Universiteit Leiden heeft 100.000 alumni die overal  te vinden zijn en een onuitputtelijke bron van informatie vormen: ze zijn werkzaam bij een brede waaier van grote en kleine bedrijven en instellingen of als zelfstandige, en in binnen- en buitenland. Samen hebben ze enorm veel ervaring opgebouwd als werkende, en allemaal kennen ze de overstap van studie naar werk. Velen van hen zijn beschikbaar om jouw vragen te beantwoorden.
Op de alumni-site kun je een account aanmaken en dan met behulp van filtering op zoek gaan naar de mentor die het beste bij jou past. Je stuurt een bericht of je belt, en zo kun je snel een match hebben. Op twee manieren vind je op de site de stappen in het zoekproces, ook in een korte video. Het contact met de mentor kan kort duren of langer, net hoe het loopt en net hoe de behoefte van de mentee is. 

Ook als je al afgestudeerd bent, kun je een beroep doen op het Mentornetwerk. Een voorbeeld hiervan zijn mentor Tim van Os en mentee Benson van der Bijl. Ze verschillen niet eens zoveel in leeftijd: vijf jaar.

Mentornetwerk
Mentee Benson van der Bij: 'Ik kreeg relevante informatie en een realistisch beeld van de baan.'

Gezocht: ervaring met HR-systemen

Benson zat in de tweede ronde van een sollicitatieprocedure voor HR-specialist bij een overheidsorganisatie. 'Ter voorbereiding ging ik in het Mentornetwerk op zoek naar iemand die ook vanuit de sociale wetenschappen de HR-kant uit was gegaan. Zo vond ik Tim die, net als ik, psychologie heeft gestudeerd en als data-analist en -engineer bij de gemeente Vlaardingen werkt. We hebben gebeld.' Tim kon Benson in het algemeen iets vertellen over HR-systemen en hoe je daar bepaalde data uit kunt halen. En toevallig kende hij van de tennisbaan een analist die met hetzelfde systeem werkte als waar het in de sollicitatie van Benson over zou gaan. Tim kon Benson ook vertellen wat het inhoudt om met HR-data bruikbare informatie te generereren voor een gemeentelijke organisatie. Benson: 'Ik kreeg dus echt relevante informatie.' Tim vertelt dat hij twee keer is benaderd door een student die vragen had. 'Als een alumnus een praatje bij de opleiding kwam geven, vroeg ik altijd heel veel. Ik vond dat ik wel wat terug kon doen door zelf mentor te worden.'

Benson werd tweede bij de sollicitatie, maar hij had zich in elk geval goed voorbereid.

Tekst: Corine Hendriks
Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.