Universiteit Leiden

nl en

Maar liefst zes Leidse wetenschappers ontvangen ERC Advanced Grant

De European Research Council (ERC) heeft een Advanced Grant toegekend aan maar liefst zes Leidse onderzoekers. De ERC kent deze grote onderzoeksbeurzen toe aan gevestigde, vooraanstaande academici voor langdurig, risicovol en mogelijk baanbrekend onderzoek.

Het gaat dit jaar om drie wetenschappers van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, twee van de Faculteit Geesteswetenschappen en een van het LUMC. Ze doen onderzoek naar de meest uiteenlopende onderwerpen, van Iraanse propaganda tot de geboorte van planetenstelsels. Hier komen de laureaten, in alfabetische volgorde.

Ewine van Dishoeck onderzoekt de geboorte van planeten

Sterrenkundige Ewine Van Dishoeck levert een belangrijke bijdrage aan de kennis over zogeheten interstellaire wolken, grote gas- en stofwolken die de geboorteplaatsen zijn van planeten en sterren. Ze laat zien hoe er in die interstellaire wolken moleculen ontstaan die zich verder ontwikkelen en samenklonteren tot de bouwstenen voor complete planetenstelsels zoals ons eigen zonnestelsel. Het onderzoek van Van Dishoeck is van groot belang om vast te stellen of er op andere planeten leven mogelijk is. Voor haar toonaangevende onderzoek won ze in 2018 de Kavli-prijs voor astrofysica, soms ook wel de ‘Nobelprijs voor de sterrenkunde’ genoemd.

Lees meer over de ERC Grant van Ewine van Dishoeck.

Martin van Hecke ontwerpt programmeerbare origami

Natuurkundige Martin van Hecke is een van Nederlands meest innovatieve onderzoekers die het verrassend complexe gedrag bestudeert van op het eerste gezicht simpele systemen. In zijn werk komen zeer serieuze fysica- en alledaagse problemen samen. Zijn werk is een voorbeeld van hoe fundamenteel en toepassingsgericht werk hand in hand kunnen gaan. In 2019 ontwierp hij bijvoorbeeld ‘programmeerbare origami’, waarmee hij het toonaangevende Nature Physics haalde.

Lees meer over de ERC Grant van Martin van Ecke.

Marc Koper wil CO2 omzetten in waardevolle materialen

Scheikundige Marc Koper onderzoekt de basis voor een CO2-neutrale toekomst. Dat doet hij met behulp van elektrochemie, ooit een saai en stoffig onderdeel van de scheikunde maar tegenwoordig helemaal booming. Je kunt er bijvoorbeeld waterstof mee maken uit water en CO2 mee omzetten in waardevolle grondstoffen en energie. Het kan zomaar een oplossing zijn voor ons grootste milieuprobleem: de klimaatverandering.

Lees meer over de ERC Grant van Marc Koper.

Asghar Seyed-Gohrab bestudeert propaganda in Iran

Literatuurdeskundige Asghar Seyed-Gohrab bestudeert middeleeuwse Perzische poëzie. Hij kijkt daarbij onder meer naar de ontvangst van deze poëzie in de moderne wereld, en bestudeert bijvoorbeeld hoe mystieke concepten en filosofische begrippen worden gebruikt in de hedendaagse populaire cultuur en op social media. Met deze ERC Grant wil hij specifiek onderzoek doen naar non-conformisme in de islam.

Lees hier meer over de ERC Grant van Asghar Seyed-Gohrab.

Andrew Webb werkt aan betere MRI-scanners

Hoogleraar Andrew Webb weet alles van MRI-scanners. Met deze Advanced Grant wil Webb MRI-systemen helemaal opnieuw ontwerpen om de toegankelijkheid en toepasbaarheid te vergroten. Webb's groep werkt al aan een draagbaar en betaalbaar MRI-systeem dat in Oeganda zal worden gebruikt bij kinderen met een waterhoofd. Met deze subsidie kunnen Webb en collega's betaalbare MRI-systemen ontwikkelen voor vele andere doeleinden.

Lees meer over de ERC Grant van Andrew Webb.

Hilde De Weerdt

Hilde De Weerdt is hoogleraar Chinese geschiedenis aan het Instituut voor Regiostudies. Haar onderzoek richt zich op Chinese politieke en intellectuele geschiedenis en de bureaucratische- en onderwijsinfrastructuren zoals het Chinees examenstelsel. In haar ERC-project zal ze de sociale geschiedenis onderzoeken van materiële infrastructuur zoals wegen, bruggen en stadsmuren. De Weerdt heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van digitale platforms voor onderzoek in Oost-Aziatische talen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.