Universiteit Leiden

nl en

Na twee jaar is het ‘Honours’ huurteam daar

Twee jaar geleden adviseerden vier honoursstudenten de gemeente Leiden over de mogelijkheden voor een Leids huurteam. Hun advies werd deze zomer werkelijkheid: sinds augustus kunnen huurders met problemen daar terecht. De honoursalumni zijn positief verrast: “Ik had niet verwacht dat ze ons zó serieus zouden nemen.”

Op een terras naast het stadhuis van Leiden schuiven vier voormalige Honoursstudenten aan: Jordy Loof, Yannick Loskamp, Iris van der Kolk en Larissa Baas. Ze hebben elkaar al lang niet gezien. In 2019 bracht de Bachelor Honours Class Leren door Doen ze bij elkaar. “Er waren allemaal vraagstukken waar de politie of gemeente mee zat. Je mocht er eentje kiezen die je leuk vond,” legt Larissa uit. “Wij kozen alle vier het vraagstuk van de verhuurders. Zo is het gaan spelen.”

“We hebben een hoge woningnood in Leiden”, legt Marian Weevers uit. Ze is beleidsadviseur Wonen bij de gemeente en goed bekend met het werk van de studenten. “Daar kan makkelijk misbruik van gemaakt worden. We kregen berichten binnen van malafide praktijken – daarom stond dit probleem bij ons zo hoog op de agenda.” De studenten moesten met een plan van aanpak komen om dit soort praktijken, zoals buitenproportionele huurprijzen en ongegronde uithuisplaatsingen, tegen te gaan.

Van onderzoek tot advies

“Zowel de gemeente als de politie wilde graag een huurteam”, vertelt Iris. Zo’n team is gespecialiseerd in het ondersteunen van huurders die problemen hebben met hun verhuurder. Zo gingen de studenten op expeditie bij huurteams in andere steden; hun bevindingen vormden de basis van een adviesrapport aan de gemeente. “Dat hebben we uiteindelijk gepresenteerd in de raadszaal, hier in het stadhuis.” Yannick knikt naar het statige gebouw naast het terras. “Met voorbeelden van hoe een budget er uit zou kunnen zien, hoe je dat zou kunnen inkaderen, hoeveel fte’s dat zou kosten; dat soort dingen.”

De oud-honoursstudenten doen hun verhaal. Van links naar rechts: Yannick, Jordy, Larissa en Iris.

Na de presentatie in de raadszaal kwam het rapport op het bureau van beleidsadviseur Marian Weevers terecht, die het van A tot Z heeft uitgeplozen. “Het scheelde me een hoop voorwerk: ze hadden contacten gelegd, met de politie gesproken.” Er was al vaker gesproken over een huurteam in de gemeente zonder dat dit een vervolg heeft gekregen. De studenten lijken het nodige duwtje in de rug te hebben gegeven. “De tijd was er gezien de nood op de woningmarkt rijp voor”, aldus Weevers.  

Aanvragen stroomden binnen

“Eigenlijk waren we best wel verbaasd dat ze er uiteindelijk echt iets mee gedaan hebben”, zegt Larissa. Iris voegt toe: “Ik had niet verwacht dat ze ons zó serieus zouden nemen.” Maar deze zomer veranderde hun advies toch echt in werkelijkheid; sinds 12 augustus is er officieel leven geblazen in een Leids huurteam. Hierbij is gekozen voor samenwerking met de studenten van de afdeling Wonen en Overheid van de Leidse Rechtswinkel. Hier kunnen huurders met problemen al langer terecht voor een advies.

Wat doet een huurteam?
Het huurteam van Urbannerdam biedt gratis ondersteuning aan huurders bij het oplossen van misstanden, zoals te hoge huurprijzen en achterstallig onderhoud. Het team controleert huursituaties, adviseert over misstanden en probeert te bemiddelen met de verhuurder. Wanneer dit niet lukt, start het team juridische procedures op bij de huurcommissie en begeleidt de huurder gedurende het proces.

Huur jij een huis of kamer in Leiden en heb jij problemen met je woning, huurprijs of huisbaas? Neem dan contact op met het huurteam via: https://huurteamleiden.nl

Fleur van Leeuwen is juridisch adviseur en projectleider bij Urbannerdam, de partij die het opzetten van het Leidse huurteam uiteindelijk op zich heeft genomen. Ze kijkt tevreden terug op de start van het project: “Het ging eigenlijk best wel vlot. We hebben samen met de Gemeente Leiden een campagne opgezet om Leidse huurders te informeren over het huurteam. Hierdoor stroomden de aanvragen al gauw binnen.”

Impact maken is zo moeilijk nog niet

Jordy verbaast zich erover hoe makkelijk dat gegaan is: “Je verwacht niet dat er in relatief korte tijd toch zoiets opgezet kan worden.” Yannick knikt beamend: “Als je nooit in zo’n proces hebt gezeten, is het lastig is om te begrijpen hoe makkelijk het kan zijn om zelf iets op te lossen, en maatschappelijk impact te maken. Als je er gewoon even ervoor gaat zitten, een paar mensen gaat bellen en via die route de juiste mensen weet te bereiken – dan kan je echt best wel ver komen.”

Tekst: Boukje van der Vos
Fotografie: Eric van den Bandt

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.