Universiteit Leiden

nl en

Expositie in Oude UB toont de schoonheid van 'stoepplantjes'

Al een paar jaar voert de Leidse Hortus botanicus campagne om wilde planten in de stad te koesteren. Vanwege de biodiversiteit én de schoonheid van dit spontane groen. Botanisch kunstenaars laten die schoonheid zien in een expositie in de Oude UB in Leiden.

De tentoonstelling ‘Planten onder de loep’ toont zo’n 70 fraaie aquarellen en tekeningen van stoepplantjes. De werken zijn gemaakt door leden van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland. Zij maakten verfijnde portretten van wilde planten die spontaan in de stad groeien. De gratis te bezichtigen expositie is een initiatief van de Hortus botanicus en is op werkdagen te zien van 11 maart tot 20 mei in de Oude UB (Rapenburg 70). 

Belang van stoepplantjes

Spontaan groen op de stoep, langs de huizen, rondom bomen en bij lantarenpalen draagt bij aan de biodiversiteit en helpt de stad af te koelen. Sinds 2019 spreekt de Leidse Hortus van stoepplantjes als een wat vriendelijker en neutraler benaming voor het onkruid in de stad. Waar het in de weg staat of gevaarlijke situaties oplevert moet het verwijderd worden, maar laat de stoepplantjes groeien waar ze niet in de weg staan, zo is de boodschap van de Hortus.  

Eigen papieren herbarium

Naast de expositie komt er medio april dit jaar ook een Stoepplantjesalbum uit met 52 tekeneningen en aquarellen. Het idee is dat wie een van de planten tegenkomt, het bijbehorende plaatje inplakt en zo in de loop van het jaar z'n eigen papieren herbarium samenstelt. Zo wordt het Stoepplantjesalbum een persoonlijk, kleurig verslag van een jaar lang speuren naar stoepplantjes.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.