Universiteit Leiden

nl en

Lezing minister Dijkgraaf op Universiteit Leiden: ‘Wanneer kennis kritiek wordt’

Op vrijdag 11 maart (16.00 uur) houdt minister Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) een lezing op de Universiteit Leiden met de titel ‘Wanneer kennis kritiek wordt’. In deze lezing staat hij stil bij een aantal kritieke uitdagingen in wetenschap en samenleving. Iedereen kan meeluisteren via de livestream.

De snelheid waarmee de wetenschap onze levens verandert, brengt spanningen en zorgen mee. Minister Dijkgraaf zal het onder andere gaan hebben over de kwetsbaarheid van kennis, de afstand tussen wetenschap en samenleving, en de relatie tussen wetenschap en politiek.

De coronapandemie heeft blootgelegd hoe afhankelijk we zijn van wetenschappelijke kennis, maar ook hoe kwetsbaar deze kennis is in het publieke debat. Feiten worden in twijfel getrokken en wetenschappers bedreigd. Minister Dijkgraaf bepleit dat we het moeten opnemen voor de feiten en de mensen die ons nieuwe kennis brengen. 

Reflectie

Na afloop van de lezing vindt er een gesprek plaats over de vragen en zorgen die minister Dijkgraaf beschrijft. Wetenschappers Gerrit Hiemstra (weerman NOS), Ineke Sluiter (Universiteit Leiden), Marc van Ranst (KU Leuven) en Ionica Smeets (Universiteit Leiden) reflecteren vanuit hun perspectief en persoonlijke ervaringen op de boodschap en de uitdagingen die de minister beschrijft. Gespreksleider is Pieter Slaman, universiteitshistoricus van de Universiteit Leiden. 

Dit evenement vindt plaats in het Kamerlingh Onnesgebouw van de Leidse rechtenfaculteit, voor genodigden. Wel is het voor iedereen mogelijk om de bijeenkomst online live te volgen.

Dit is een bijeenkomst in samenwerking met Leiden2022 - European City of Science.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.