Universiteit Leiden

nl en

Susanne Kamerling in de Volkskrant over de Russisch-Chinese vriendschap

In de Volkskrant stelt Susanne Kamerling, associate fellow bij het ISGA, dat met Poetins invasie in Oekraïne ook het strategisch partnerschap tussen Rusland en China wordt getest.

Het strategisch partnerschap tussen Rusland en China heeft volgens Kamerling als doel om de westerse suprematie op het wereldtoneel terug te dringen. De samenwerking tussen Moskou en Beijing is de afgelopen sterk geïntensiveerd, mede door corona. Kamerling: 'Poetins invasie in Oekraïne is daarom ook een test voor deze samenwerking. De mondiale machtsbalans waarin de VS vooralsnog dominant zijn, staat op een keerpunt: de transformatie naar een multipolaire orde. De internationale rechtsorde gebaseerd op liberale waarden en met democratie als dominant model, staat onder hoogspanning. Daar zijn zowel Rusland als China debet aan.'

De internationale rechtsorde gebaseerd op liberale waarden en met democratie als dominant model, staat onder hoogspanning. Daar zijn zowel Rusland als China debet aan.

 

Vriendschap 'zonder grenzen'

Toen de Olympische Winterspelen begonnen, kondigden Rusland en China aan een nieuwe wereldorde te vestigen met 'echte democratie', op basis van de vriendschap 'zonder grenzen', tussen de twee landen. China vroeg Rusland nog wel om te wachten met acties in Oekraïne tot ná de Olympische Spelen. Kamerling:  'Maar China lijkt in een spagaat beland over Poetins invasie in Oekraïne: mogelijk had Beijing niet gerekend op een ‘full scale war’'. Volgens Kamerling laat de manier waarop Beijing zijn buitenlandsbeleidsdogma van ‘respect voor territoriale integriteit, soevereiniteit en non-interventie in binnenlandse aangelegenheden’ tot het uiterste probeert te verenigen met de Russische aanval op Oekraïne – een land dat Beijing niet alleen ziet als soevereine natie, maar ook als een veelbelovende markt voor handel en investeringen – dit zien. De Chinese regering heeft tot nu terughoudend gereageerd op de invasie in Oekraïne. Kamerling: 'China schippert tussen (ideologische en praktische) steun voor Rusland, zijn non-interventieprincipes, en de economische belangen in de regio en de stabiliteit die daarvoor nodig is. Bovendien wil het zijn relatie met de VS en Europa niet verder verslechteren.'

Lees het hele opiniestuk in de Volkskrant hier

Susanne Kamerling is Associate Fellow bij het Institute for Security and Global Affairs (ISGA) en senior onderzoeker/ adviseur bij het Asia Pacific Research and Advice Network (#APRAN), dat in opdracht werkt voor de Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO) en de Europese Commissie. Als senior onderzoeker/ adviseur en onderzoeksmanager heeft ze tevens onderzoek uitgevoerd in opdracht van o.a. het Duitse Ministerie van Buitenlandse Zaken, de “Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit” (GIZ), Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS), en voor de EU-gefinancierde projecten “Enhancing Security Cooperation in and with Asia” (ESIWA), “Advancing the EU’s Role in Multilateral Fora in Asia” (MULTIFORA) en de EU-Asia Knowledge Hub. Susanne is ook programmaleider bij het Centre for Professional Learning op het themagebied Veiligheid.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.