Universiteit Leiden

nl en

Warmlopen voor de LIBC-publieksdag Brein & Recht

Op deze unieke dag in de Stadsgehoorzaal in Leiden komen de wereld van ons rechtssysteem en de hersenwetenschap samen. 'Is het brein van de rechter in staat om bewijs als DNA en camerabeelden zo te interpreteren dat de waarheid wordt gevonden?’ Met advocaat Richard Korver en rechter Ronny van de Water. 

Alvast warmlopen? Bekijk het videoverslag 2019

LIBC-publieksdag Geheugensporen

Meer info over LIBC-publieksdag Brein & Recht
Meer info over LIBC-publieksdag Brein & Recht

Tijdens de jaarlijkse publieksdag  Brein & Recht nemen wetenschappers en vakmensen de aanwezigen mee de rechtzaal in. We verkennen met onze sprekers en het publiek hoe inzichten vanuit hersenonderzoek terugkomen in het strafrecht en wat dit onderzoek kan opleveren voor beslissingen van politiemensen, officieren van justitie en de rechter. 

Wat is een strafrechtketen?

Het symposium is opgedeeld in de drie hoofdonderdelen van de strafrechtketen:

  • 'Waarheidsvinding',
  • 'Aansprakelijkheid en Straftoemeting'
  • 'Bestraffing en tenuitvoerlegging'  

Adolescentenstrafrecht

Op deze dag worden vragen beantwoord zoals 'Is het brein van de rechter in staat om bewijs (DNA, camerabeelden) zo te interpreteren dat de waarheid wordt gevonden?’ en 'Hoe staat hersenontwikkeling in verband met veranderingen in besluitvorming en risicogedrag in de tienerjaren, waarop het ‘adolescentenstrafrecht’ mede is gebaseerd?'.  

Presentaties en debat

Naast lezingen van inspirerende wetenschappers delen vakmensen hun inzichten zoals advocaat Richard Korver, en rechter Ronny van de Water. Net als andere jaren staat interactie met het publiek centraal en worden lezingen afgewisseld met debat en zijn er gedurende de hele dag publiekspresentaties. 

Mis dit niet! 

Tickets voor 16 september via LIBC HYBRIDE Publieksdag 'Brein & Recht'  

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.