Universiteit Leiden

nl en

Ruim 3.000 euro naar gelijke kansen in de wetenschap dankzij NSE-respondenten

In het kader van de Nationale Studenten Enquête (NSE) werd maandag een cheque van €3.087,75 overhandigd aan het Leids Universiteits Fonds (LUF). Dit bedrag is bedoeld voor het Leiden Empowerment Fonds.

Beter onderwijs, gelijke kansen

Begin 2022 vulden 12.351 Leidse studenten de NSE in. De NSE is een grootschalig landelijk onderzoek waarin studenten hun mening geven over hun opleiding, bijvoorbeeld over de inhoud, de studiebegeleiding en de aansluiting op de arbeidsmarkt. En de respons in Leiden was hoger dan het landelijk gemiddelde! Ontzettend goed, want zo dragen studenten zelf bij aan beter onderwijs. 

Ook helpt het resultaat van deze NSE dit jaar bij het creëren van een academische omgeving met gelijke kansen voor iedereen. Elke ingevulde enquête telde namelijk mee voor een donatie aan het Leiden Empowerment Fonds. De cheque werd gisteren feestelijk overhandigd in de centrale hal van de Oude UB door Julie Külsen, Assessor van Rechten, aan Eliane Cohen, Hoofd fondsenwerving bij het LUF

Het Leiden Empowerment Fonds (LEF) valt onder het LUF en heeft als doelstelling het tot bloei laten komen van ambities van wetenschappers en studenten aan de Universiteit Leiden ongeacht hun sekse, culturele achtergrond, seksuele geaardheid of fysieke beperkingen. Zo worden vanuit het fonds subsidies verstrekt aan eerstegeneratiewetenschappers - wetenschappers waarvan de ouders van de onderzoeker niet aan een universiteit hebben gestudeerd. Deze groep studenten en wetenschappers ervaart minder toegang tot academische netwerken en beschikt soms over minder financiële middelen om studie of onderzoek te betalen. 

Leiden Empowerment Fonds

Eliane Cohen: ‘Gelijke kansen voor iedereen, daar maakt het LEF zich hard voor. Wij vinden het heel mooi dat dit doel zo omarmd is door de studenten die hebben meegedaan aan de NSE. We gunnen iedereen een plekje op de universiteit, iedereen is welkom. Met dit bedrag kunnen we mensen die subsidie, extra hulp of een netwerk nodig hebben, helpen. Dat is voor ons ontzettend belangrijk.’ 

Bij het LEF kunnen subsidies worden aangevraagd voor een onderzoeksproject, het schrijven van een artikel of ter voorbereiding van een andere, grotere subsidieaanvraag. In 2021 kreeg bijvoorbeeld Semiha Aydin, promovenda aan de afdeling Ontwikkelings- & Onderwijspsychologie, LEF-subsidie. Zij startte een onderzoek naar de effectiviteit van schematherapie voor de behandeling van sociale angststoornissen onder jongvolwassenen, in het bijzonder eerstegeneratiestudenten. 

Rechtenstudenten betrekken

Julie Külsen vertelt dat het erg handig was dat de Universitaire Aandachtsweek waarin ze aandacht vestigden op de NSE, samenviel met Valentijnsdag. ‘Na een brainstorm bedachten we een leuke actie - het uitdelen van Valentijnscadeautjes! Wanneer studenten lieten zien dat ze de enquête hadden ingevuld, kregen ze van ons een chocoladehartje, en koffie of thee. Een cadeautje om zelf op te eten, of om uit te delen aan je Valentijn.’ 

Studenten waren enthousiast. ‘Heb je nog geen Valentijnscadeau? Vul de NSE in!’ Met als resultaat tevreden academici. Dat bleek ook uit de NSE. De tevredenheid over de sfeer op opleidingen is in 2022 gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Julie Külsen en Eliane Cohen met de cheque voor het LEF
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.