Universiteit Leiden

nl en

Nieuwe minor werkt samen met filmhuis Den Haag: ‘Met kunstenaarsogen kijken naar wereldproblematiek’

In september start de nieuwe minor ‘Creative strategies for a society in change’. De Leidse Academy of Creative and Performing Arts (ACPA) gaat hiervoor een samenwerking met het Filmhuis Den Haag aan én laat studenten deelnemen aan de kunstenaarspraktijk. ‘We willen studenten leren op een andere manier met wetenschappelijke vragen om te gaan.’

‘Het idee is dat we door de ogen van kunstenaars naar problematieken in de wereld gaan kijken’, legt hoogleraar Erik Viskil uit, een van de initiatiefnemers van de minor. ‘In het ene gedeelte van de minor staat de reflectie centraal aan de hand van de essayfilm. In de andere ligt de nadruk op social justice-activisme in de beeldende kunst.’

Aan de slag in het filmhuis

Viskil zal doceren over de essayfilms. ‘Zowel de hoorcolleges als de filmvertoningen gaan plaatsvinden in Filmhuis Den Haag. Het is heel fijn dat het Filmhuis hieraan meewerkt en het ook echt als iets belangrijks ziet. Dat geeft studenten de kans om in een omgeving waarin film het best tot zijn recht komt verschillende essayfilms te leren kennen, en hun blik op de wereld te onderzoeken, waarbij het thema migratie de rode draad is.’

Hij geeft deze colleges samen met universitair docenten Janna Houwen en Thijs Witty. ‘De essayfilm raakt aan een aantal heel fundamentele vragen over wat kennis is, hoe je je verhoudt tot de wereld en welke vormen van engagement passen bij onderzoek doen’, vertelt Witty. ‘Vragen die in het dagelijks leven ook spelen.’

‘Kunstenaars transformeren het sociale landschap’

De minor zal ook ingaan op sociale rechtvaardigheid, een thema dat erg leeft onder de jonge generatie. Docent Julia Morandeira Arrizabalaga neemt dit onderwerp voor haar rekening. ‘We gaan onderzoeken welk repertoire van tactieken, strategieën en gebaren kunstenaars gebruiken om het sociale landschap te transformeren en geavanceerde vormen van sociaal politiek activisme te ontplooien’, legt ze uit. ‘Een van de kunstenaars waarmee we aan de slag gaan, werkt bijvoorbeeld met tribunalen, van traditionele rechtbanken tot kiesdistricten. Dat soort kunst stelt ons in staat om vanuit een ander perspectief te kijken naar thema’s als klimaatverandering, racisme, kolonialisme, gender enzovoort.’

Praktische afsluiting

Studenten die de minor volgen zullen niet alleen kunst bestuderen, maar ook zelf aan de slag gaan. Zo moet je voor de eerste track een symposium organiseren om een eigen essayfilm te presenteren. ‘Het is niet de bedoeling dat studenten allemaal filmmaker worden’, lacht Witty. ‘Maar je kunt het medium essayfilm wel gebruiken om na te denken over een relevant onderwerp als migratie. Ik denk dat het heel boeiend is om zo’n onderwerp creatiever aan te pakken dan studenten misschien gewend zijn.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.