Universiteit Leiden

nl en

Documentaires, zines en video-installaties: multimediale projecten van Visual Ethnography studenten

Van documentaires, zines en tentoonstellingen tot een video-installatie. Studenten van de master Visual Ethnography haalden alles uit de kast om hun studie op een fantastische manier af te sluiten. Een jaar lang werkten de 23 studenten aan hun eigen multimediale projecten. De vertoning van de projecten vond plaats in het weekend van 8 en 9 oktober tijdens het LUVE Fest, een festival in theater de Generator in Leiden.

Individuele vrijheid voor projecten

“Er zijn maar weinig masterprogramma's waarbij je zoveel individuele vrijheid hebt om je eigen project op te zetten”, vertelt Wilke Geurds, een van de studenten en organistoren van het LUVE Fest. De studenten kozen een jaar geleden een onderwerp. Gedurende de master zijn deze ideeën verder uitgewerkt. Zowel in gedegen academisch antropologisch onderzoek als in multimedial projecten. Het onderzoek bestond uit drie maanden etnografisch veldwerk. Vervolgens zijn de notities, opnames en andere materialen geanalyseerd. De uitkomsten zijn verwerkt tot de zines, documentaires en video-installaties die tijdens het LUVE Fest te zien waren. 

Films en documentaires

Het weekend zat bordevol films met uiteenlopende onderwerpen. De zaterdag begon met twee films over klimaatverandering en de impact hiervan op de omgeving en de mensen die er wonen. De intieme sfeer van de kleine zaal zorgde voor mooie gesprekken tussen de makers en het publiek. De andere films op zaterdag gingen over LGBTIQ-atleten, polyamorie, een bijzondere samenwerkende buurt in Utrecht en immigranten die samenwonen met studenten. Ook op zondag waren er diverse films te zien: twee films over muziek en dans, films over poëzie, parkour, migranten in Malta en  een film over inheemse manieren van storytelling.

Multimedia projecten

Van oudsher maken studenten vooral documentaires binnen de master specialisatie Visual Ethnography, maar de laatste jaren zijn er steeds vaker andere visuele uitingen te zien. Zo ook dit jaar. Wilke: “Om extra aandacht te geven aan de multimediale projecten van dit jaar, hebben we deze bij elkaar in één blok gezet." Door middel van foto's aan de muur, stokbroden uit folies, kostuums en knutselspullen werd er een interactieve ervaring voor de bezoekers gecreëerd.

 Een greep uit de onderwerpen van fototentoonstellingen: jongeren in zogenaamde “achterstandswijken”, postkoloniale verhalen uit Curaçao en een inkijk in een interreligieuze ontmoetingsplek. De tentoonstellingen bestonden niet alleen uit foto's, maar ook uit audio- en vide0fragmenten.

Een aantal studenten maakte een interactieve website of een zine om hun onderzoek te presenteren. Tijdens het LUVE-Fest kregen de bezoekers de mogelijkheid om na te denken over het concept 'zine' en aan de slag te gaan met knutselspullen om zelf een zine te maken. Het Fest werd zondagavond afgesloten met een video-installatie over mannen en vrouwencirkels.

Film over endometriose

Wilke maakte zelf een film over de chronische ziekte endometriose. “Het moment dat de hele zaal naar je film kijkt, is heel bijzonder. Niet alleen zaten mijn familie en vrienden in de zaal, ook mijn participanten waren vanuit heel Nederland en België afgereisd naar Leiden om de première van de film bij te wonen. Tijdens de Q&A gaf één van mijn participanten haar mening en visie over het filmproces en hoe zij het had ondervonden.” Door deze interactie tijdens de Q&A's wordt het voor de studenten mogelijk om de waarde van antropologische onderzoek verder toe te lichten. “In mijn film heb ik intieme gesprekken gehad en bijzondere momenten gefilmd. Zo mocht ik mee naar het ziekenhuis en zag ik hoe de vrouwen soms met pijn op de bank lagen. Het opbouwen van een vertrouwensband met mijn participanten stond dan ook centraal in mijn onderzoek.”  

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.